TürkiyeEditörün SeçtikleriManşet

Türkiye’deki kutuplaşmaya çözüm arayan gençler Gri Bölge İnisiyatifi ‘ni kurdu

0

Türkiye’de artan kutuplaşmadan rahatsız olan ve buna karşı çözüm arayan gençler yeni bir inisiyatif kurdu. Gri Bölge İnisiyatifi farklı geçmişlere sahip, farklı fikirlere sahip gençlerin bir araya gelip kendi hayatlarında önemli gördükleri ve ilgilerini çeken sorunları tartışabilecekleri bir oluşum.

20 genç kadın ve sekiz erkeğin kurucusu olduğu inisiyatif kendisini “siyah ya da beyazı tercih etme zorunluluğunu reddeden, kendisine benzemeyen ve aynı fikirde olmayanlarla buluşmak isteyen gençler” olarak nitelendiriyor.

Türkmen: Geçmişte yaşananlar diyaloğu engelliyor

Kurucularından Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi, 4’üncü sınıf öğrencisi Zeynep Naz Türkmen Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada kendilerini bu inisiyatifi kurmaya iten süreci sebebi şu şekilde anlatıyor:

Özellikle gençler bir araya geldiğinde geçmişlerinin ya da fikirlerinin diyalog kurmaya engel olmadığını gördük. Her gün gençlerin siyasette temsil edilmediği ve apolitikleştiği söylenirken gençlere kulak verecek bir platform olması gerektiğini düşündük.

Gri Bölge İnisiyatifi kurucularından Zeynep Naz Türkmen

‘Eski düşmanlıkları canlı tutulmaya çalışılıyor’

Türkiye’deki kutuplaşma ortamının insanların geçmiş yükleriyle yüzleşememesinden kaynaklandığını söyleyen Türkmen “80’li 90’lı yılların düşmanlıkları hala canlı tutulmaya çalışılıyor çünkü bu sayede insanları taraf yapmak, rant sağlamak kolaylaşıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Türkmen’e göre gençler bu kutuplaşma ortamına dahil olmak istemiyor. Çünkü bu sorunlarla büyümemiş ya da bahsi geçen olaylara tanık olmamış gençlerin bu dönemlerde yaşamış kişiler kadar net bir tavır alması zor oluyor. Ancak gençler siyasette yeteri kadar bulunmadığı için bu kutuplaşmayı aşmak da eski diskur sürdükçe zorlaşıyor.

‘Üniversite farklı insanlarla iletişim fırsatı veriyor’

İnisiyatif farklı insanlarla bir araya gelme gayesini kuruluş sürecinde de yerine getirmiş gözüküyor. Her biri farklı okullardan ve farklı ilgi alanlarından gelen bu kadar kişiyle bir araya nasıl geldiklerini sorduğumuz Türkmen’in yanıtı şu şekilde:

Biz içinde bulunduğumuz üniversitede ve katıldığımız kulüplerde tartışmaları kavgaya dönüşmeden sürdürebildiğimizi görüyoruz. Bir öğrenci, üniversite ortamına sürekli farklı insanlarla iletişime gireceğini bilmeden geliyor ama alıştığından farklı ortamlarda bulunmak, buralarda tartışmalara katılmak kişiye yeni bakış açıları kazandırıyor.

Buradan yola çıkarak üniversite kulüplerinden, okuldan ya da sosyal medya üzerinden tanıştığımız, içinde bulunduğu toplumun sorunlarıyla ilgili konuşmak istediğimi bildiğimiz arkadaşlarımızla iletişime geçtik. Eksikliği hissedilen bir alan olduğu için çok çeşitli çevrelerden arkadaşlarımızı bir araya getirebildik.

Üç farklı etkinlik serisi

Henüz yeni kurulan inisiyatif Gri Meydan, Gri Tecrübe ve Gri Bölge Toplantıları adı altında üç farklı etkinlik serisi düzenlemeyi planlıyor.  Gri Meydan’da gençlerin gündeminde olan ancak kamuya çok yansımayan konuların partilerle ve ilgili STK’larla iletişim kurarak gündeme getirilmesi isteniyor.

Gri Tecrübe’de ise gençler tarafından problemlerle ilgili farklı görüşlerin, bu alanda çalışan akademisyenlerin, kişisel deneyimi bulunan insanların dinlenmesi hedefleniyor.

Gri Bölge Toplantıları ise farklı kimlik ve görüşten gençlerin ilgilendikleri, deneyimleri olan bir olay hakkında sunum yapması ve ardından sunum üzerinden yürütülen tartışmalardan oluşuyor.

Gri Bölge İnisiyatifi kurucuları

Kısa sürede 400’ün üzerinde başvuru

İnisiyatif kurulduğu günden bu yana büyük bir ilgi topladı. Kısa sürede inisiyatife katılmak isteyen 400’ün üzerinde kişi başvuru yaptı. İnisiyatife olan yoğun ilgiyi değerlendiren Türkmen’in bu konudaki görüşleri ise şu şekilde:

Çoğu kişi aslında ‘karşı taraf’ın ne dediğini, neden böyle dediğini merak ediyor. Kutuplaşma sebebiyle tartışmanın sağlıklı yürütülebileceğine ve kendi düşüncelerine saygı duyulacağına dair güven gittikçe azalırken tam da bunun karşısına geçip herkesi dinlemek isteyen bir oluşum insanları heyecanlandırdı.

İsteyen kişiler Gri Bölge İnisiyatifi’ne ait web sitesindeki iletişim bölümünden, [email protected] adresinden veya sosyal medya hesapları üzerinden ulaşabiliyor. İnisiyatif kendileri gibi kutuplaşmayı geride bırakmak isteyenleri bu topluluğa ve etkinliklerine davet ediyor.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.