UlaşımManşetTürkiye

13 ülkeyi kat eden Eurovelo 13’ün rotası İstanbul’dan geçecek

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Norveç’ten başlayıp 13 ülkeyi geçerek (Finlandiya, Rusya, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Romanya, Yunanistan ve Bulgaristan) Edirne’den Türkiye’ye giren EuroVelo’nun 13 numaralı rotasına İstanbul’u dahil emek için harekete geçti.

Avrupa bisikletli turizm ağı olarak bilinen EuroVelo, 70 bin kilometre üzerinde planlanmış, ancak 45 bin kilometresi tamamlanmış 16 adet uzun yol bisiklet rotasını kapsıyor. Bisikleti ile Avrupa’dan başlayarak uzun mesafeli Atura çıkan birçok turistin, İstanbul üzerinden Asya’ya ve Türkiye’den Avrupa yönüne geçişlerinde, kentin önemli bir durak noktası olacağı belirtiliyor. İstanbul turizmine önemli bir katkı sağlayacağı belirtilen projenin,  kent içi bisikletli ulaşım altyapısının gelişmesine de katkıda bulunması bekleniyor.

İBB, söz konusu rotaya İstanbul’u dahil etmek için İBB Ulaşım Daire Başkanlığı’na bağlı Ulaşım Planlama Müdürlüğü’nün bünyesinde, bir  EuroVelo İstanbul Koordinasyon Ekibi oluşturdu. Yenikapı’da yakında faaliyete geçecek olan İstanbul Bisiklet Evi’nin, aynı zamanda EuroVelo Koordinasyon Birimi olarak da hizmet vermesi planlandı

1995 yılında hayata geçirilen ve her geçen yıl yeni uğrak noktaları belirlenen rota, AB Turizm ve Ulaştırma Komitesi tarafından desteklenen Sürdürülebilir Turizm Projesi olarak tanımlanıyor.  Mevcut ağ, 1.320 km ile 10.400 km arasında 19 adet uzun yol bisiklet rotasını içeriyor. Köyleri, şehirleri ve ülkeleri birbirine bağlayan bu rotalar, üzerinden geçtikleri yerleşim alanlarına tanıtım, ekonomi ve prestij açısından avantajlar sunuyor. Büyük otoyollar yerine, kırsal alandan geçen yolların kullanıldığı EuroVelo ağları, kültürel çeşitliliğin bilinirliği ve yerelde kalkınma açısından da önemli itici güç oluşturuyor.

İzmir geçen yıl katılmıştı

2019 Kasım ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, EuroVelo’ya dahil olmak için yaptığı başvuru kabul edilmişti. EuroVelo yetkilileri, İzmir’deki 500 kilometrelik bisiklet rotasının EuroVelo 8-Akdeniz rotasının devamı olarak ağa katıldığını açıklamış; böylece İzmir, yılda yaklaşık 7 milyar avroluk ekonomik büyüklüğe sahip ağa Türkiye’den katılan ilk kent olmuştu. 

Muğla‘nın da ağa katılmak için çalışmalar sürdürdüğü biliniyor. 

EuroVelo Avrupa Bisiklet Yolu Ağı’nın özellikleri şöyle: 

  • Yol eğimleri yüzde altının altında.
  • Yollar en az iki bisikletin geçebileceği kadar geniş.
  • Motorlu taşıtlar kontrollü ve bir kısmında hiç geçmeyecek şekilde planlanıyor.
  • Yolların her mevsimde açık olması öngörülüyor.
  • Her 30 kilometrede bir hizmet ve servis noktası her 50 kilometrede bir ise konaklama noktaları oluşturuluyor.
  • En çok 150 kilometrede bir toplu taşıma ağlarına bağlantılar planlanıyor.

More in Ulaşım

You may also like

Comments

Comments are closed.