ManşetKadın

Kadınlar Pınar Gültekin için meydanlardaydı: Yaşamak istiyoruz

0

Kadınlar Muğla’da ayrıldığı erkek tarafından öldürülen Pınar Gültekin için meydanlardaydı. Türkiye’nin dört bir yanında 21 Temmuz akşam saatlerinde eylem düzenleyen kadınlar “İstanbul Sözleşmesi’nin neden gerekli olduğunu bir kez daha gördük” dedi.

Kadınlar Birlikte Güçlü ve Kadın Meclisleri‘nin çağrısıyla bir araya gelen İzmirli kadınlar, Alsancak’ta basın açıklaması yaptı. Sonrasında Türkan Saylan Kültür Merkezi’ne yürüyüş yapmak isteyen kadınların önü polisler tarafından kesildi.

İzmir’de 15 kadına darp ve gözaltı

Kadınların yürümekte ısrar etmesi üzerine polis müdahale etti. Müdahale sırasında kadınlar polisler tarafından yerlerde sürüklendi ve darp edildi. Birçok kadının sırtında ve kollarında morluklar oluştu.

Polisin sert müdahalesine tepki gösteren çevredeki yurttaşlar ve çekim yapmak isteyen gazeteciler de polislerce gözaltına alınmakla tehdit edildi. Gözaltına alınan yaklaşık 15 kadın akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

 

İstanbul’da binlerce kadın bir araya geldi

İstanbul’da ise kadınlar Kadıköy Eminönü İskelesi önünde ve Beşiktaş’ta iki ayrı eylem düzenledi. Binlerce kadının katıldığı eyleme Şevval Sam ve Kalben gibi ünlü isimler de destek verdi.

Kadın Meclisleri Genel Sekreteri Fidan Ataselim Beşiktaş’taki protestoda yaptığı konuşmada “Her gün bir başka yerde bir başka eylemdeyiz. Bize neler reva görüyorlar. Bizler İstanbul Sözleşmesi’ne asla dokundurtmayız. O kadar öfkeliyiz ki bir adım geri gitmeyeceğiz. Kadınları çok hafife alıyorlar” dedi.

Ataselim konuşmasının devamında “Hiç tanımadığımız bir kadının dövizini artık taşımak istemiyoruz.  Yaşamak istiyoruz. Sadece yaşamak değil, kadınlar eşit yaşayacak” ifadelerini kullandı.

 

Kalben: Her gün bir kız kardeşim ölümle karşı karşıya

Bir kadın olarak kadın hareketinin her zaman yanında olacağını belirten Şevval Sam “Bu topluma kadının yaşam hakkı olduğunu yeniden anlatmalıyız” dedi.

Kalben ise yaptığı konuşmada “4 yıldır bu ülkedeyim ve ben 30 yıldır kadın olduğum için başıma nelerin gelebileceğini biliyorum.  Her gün bir kız kardeşimin şiddetle ve ölümle karşı karşıya olduğunu görüyorum” ifadelerini kullandı.

 

‘Kadın cinayetlerini meşrulaştıramazsınız’

Kadıköy’de ellerinde pankartlar ile bir araya gelen kadınlar “Pınar Gültekin’in ölümünden sorumlu olanlar İstanbul Sözleşmesi’ne dil uzatanlardır. Pınar Gültekin’in ölümünden sorumlu olanlar bu cinayetlerin sorumluluğunu gene kadınlara yüklemeye çalışanlardır. Kadın cinayetlerini meşrulaştıramazsınız” açıklamasını yaptı.

Eylemde “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganları atıldı. Eylem Rıhtım üzerinde yapılan yürüyüş ile devam etti.

Fotoğraf: Yeni Demokrat Kadın

Ankara: Susmuyoruz, korkmuyoruz

Ankara’da kadınların buluşma noktası ise Çankaya Belediyesi önü oldu. Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar “Yasta değil, isyandayız” yazılı pankart açtı.

Eylemde Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!” sloganları atıldı. 

Adana: İstanbul Sözleşmesi uygulansın

Adana’da Kadın Meclisleri üyesi kadınlar, Pınar Gültekin için Atatürk Parkı’nda basın açıklaması yaparak, AKP’yi İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamaya çağırdı.

Kadın Meclisleri Üyesi Berfin Kılıç yaptığı açıklamada kadın düşmanı politikaları üretenlerin, kadın cinayetlerinin suç ortağı olduğunu söyledi.

Muğla: Pınar’ın yürüdüğü sokaklarda yürüyen kadınlarız

Pınar Gültekin’in öldürüldüğü yer olan Muğla’da da kadınlar sokağa çıktı. Burada yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Bizler Pınar’ın yürüdüğü sokaklarda aynı güvencesiz kanunlar altında baskılanan kadınlarız. Buradan yargıya ve adalete sesleniyoruz. Cesede işkence etmek bir insanlık suçudur. Şiddet kimden gelirse gelsin karşısındayız.

Bu katliamların sorumlusu İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamayan, kaldırmak isteyen ve bu katliamlara sessiz kalan herkestir. Katiller ve destekçileri yargılanıp cezalandırılana kadar durmayacağız. Öfkemiz diri, sessiz kalmayacağız.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.