İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Demirtaş kararı AİHM’den sonra AYM’de

0

Gazete Duvar’dan Deniz Tekin‘in aktardığına göre, Demirtaş hakkında İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı ve Diyarbakır Demokrasi Platformu sözcüsü olduğu 2005 yılında Roj TV’de yaptığı konuşma nedeniyle mahkûm edildiği davayla ilgili AİHM, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının engellendiği gerekçesiyle ihlal kararı vermiş ve Türkiye’yi tazminata mahkum etmişti. 

Karar sonrası Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuran Demirtaş’ın avukatı Mesut Beştaş, ihlal sonuçlarının ortadan kaldırılması için yargılamanın yenilenerek Demirtaş hakkında beraat kararı verilmesini talep etti. Mahkeme ise yapılan başvuruyu reddetti.

Yerel mahkeme: Her ne kadar AİHM ihlal kararı vermiş ise de…

Başvuruyu reddeden mahkeme kararını şu ifadelerle gerekçelendirdi:

Her ne kadar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 9 Temmuz 2019 tarihinde vermiş olduğu kararında ihlal kararı vermiş ise de sanık hakkında verilen kovuşturmanın ertelenmesi kararı kamu davasını sonuçlandıran kesin nitelikte bir karar olmadığı, kovuşturma aşamasının devam ettiği, ortada verilmiş ve kesinleşmiş bir hükmün bulunmadığından sanık müdafilerinin yargılanmasının yenilenmesi taleplerinin reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur. Yargılanmanın yenilenmesi talebinin 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunun 311. maddesinde öngörülen şartları taşımaması sebebiyle 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 318/1-3 maddesi gereğince kabul değer bulunmadığından reddine… ” 

‘Yeniden yargılama yasal zorunluluk’

Demirtaş’ın avukatı Beştaş, söz konusu kararın kaldırılması için AYM’ye yaptığı bireysel başvuruda yeniden yargılama kararının verilmesinin yasal bir zorunluluk olduğunu, yerel mahkemenin keyfi ve hukuka aykırı şekilde başvuruyu reddettiğine dikkat çekti: 

“Bu davada görüldüğü gibi mahkemelerin ne şekilde karar vereceği öngörülemez bir noktaya gelmiştir. Bu öngörülemezlik, mahkemelerin yasanın ve hukukun gerektiği gibi uygulamamasından kaynaklanıyor. Türk yargı mercilerinin yetki ve görev sınırlarının nelerden ibaret olduğunun birileri tarafından hatırlatılması gerektiğine inanıyorum.” 

You may also like

Comments

Comments are closed.