Doğa MücadelesiManşet

Manisa Salihli’de köylüler hukuksuz projeyi durdurmak için yolu kapattı

0

Ege Biyogaz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Çapaklı Mahallesi’nde, yaklaşık 34.4 bin metrekare alan üzerinde “Biyogaz Enerji Santrali ve Gübre Üretim Tesisi” kurulmak isteniyor. İki ayrı dava devam ederken şirket, hukuki süreci beklemeden 15 Temmuz’da proje alanına yol yapmaya başladı. Bugün sabah saatlerinde iş makinelerinin yol çalışmasını engelleyen yurttaşlar, hukuki süreç sonlanana kadar bölgede direniş çadırı kurdu.

Duvar‘dan Osman Çaklı‘ya konuşan Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli, projenin çevresel etkilerinin gözardı edildiğini ve yasal bir sürecin işlemediğini söyledi.

Şirketin birinci derece mutlak tarım arazileri üzerine kuracağı biyogaz elektrik santralinin havayı ve suyu kirleteceğini dile getiren Değerli şunları kaydetti:

Proje alanından DSİ’ye ait 3 tarımsal sulama kanalı mevcut. Bunlardan bir tanesi bütün İzmir’e kadar uzanıyor. Köylülerin merası yine bu alan etrafında. Biyogaz elektrik santralinin kurulması tarımsal sulama da kullanılan suyu ve yeraltı sularını kirletecek.

Proje alanında yol olmadığını dile getiren Değerli, idarenin imar planını değiştirdiğini belirtti ve “Yasal süreç mevcut iken şirket 15 Temmuz’da yol yapmaya başlıyor. Köylüler savcılığa suç duyurusunda bulundular, dava açtılar. Bugün sabah da kepçeleri alandan kovdular ve bu hukuksuzluğa karşı direniş çadırı kurup nöbete başladı” diye konuştu.

‘Toprağımızı savunacağız’

Değerli biyogaz elektrik santrallerinin en büyük çevresel etkilerinden birinin de metan gazı salınımının olduğunu vurguladı ve, “Havamız, suyumuz kirlenecek, hastalık riskleri ve kötü kokular olacak” dedi ve şunları söyledi:

Müdahalenin meni yani çalışmanın durdurulması için açılmış davalar devam ederken, şirket faaliyetlerinin hukuki dayanağı yok. Biz de bu yasa dışı fiili durum sonlanana kadar burada bekleyeceğiz. Toprağımızı savunacağız.

Salihlililer, Hacıbektaşlı Mahallesi’nde Jeotermal Elektrik Santrali’ne karşı açmış oldukları davayı da kazanmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.