Hayvan HaklarıManşet

Kutup ayılarının nesli bu yüzyılda tükenebilir

0

Toronto Üniversitesi‘nce yapılan araştırma Kuzey Kutbu‘ndaki deniz buzlarının hızla erimesinin kutup ayılarının hayatta kalabilme güçlerini sınıra getirdiğini ortaya koydu.

BBC Türkçe‘nin haberine göre Toronto Üniversitesi’nden Dr. Peter Molnar, kutup ayılarının küresel ısınmanın simgesi haline geldiğini belirtti ve buzullar eridiği taktirde kutup ayılarının gidecek yeri olmadığını söyledi.

‘Yavrularını emzirecek kadar yağ depolayamayacaklar’

Kutup ayıları Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından nesilleri tükenme tehlikesine açık hayvanlar olarak sınıflandırılıyor. Tehlikenin ana sebebi ise iklim değişikliği.

Kuzey Kutup Bölgesi‘nin farklı kesimlerinde kutup ayılarının hayatta kalabilme eşiklerini hesaplayan araştırmacılara göre, bazı bölgelerde eşik şimdiden aşılmış durumda.

Polar Bears International’dan Dr. Steven Amstrup, BBC’ye konuşarak anne kutup ayılarının buzların erime mevsimine kadar yavrularını emzirecek kadar yağ depolayamayacağını söyledi ve “Yiyecek olmadan hiçbirimiz uzun süre ayakta kalamayız. Bu tüm canlı türleri için biyolojik bir gerçeklik” dedi.

Ancak Dr. Amstrup tamamen karamsar değil:

Kutup ayılarının nesline yönelik tehdidin bu kadar yakın olması, gelecekte karşılaşacağımız en büyük tehlike için bize bir uyarı niteliğinde. Kötü bir gidişat var. Ama birlikte hareket edebilirsek hâlâ kutup ayılarını kurtarabiliriz. Bunu başarabilirsek bizler dahil bundan yeryüzündeki tüm canlılar fayda sağlayacak.

‘2100’e kadar birkaç sürü hariç hepsi yok olacak’

Araştırmaya göre, sera etkisi yapan gaz emisyonlarının yüksek olduğu bir senaryoda 2100’e kadar birkaçı dışında tüm kutup ayı sürüleri yok olacak. Araştırmada karbon emisyonlarının orta derece azaltılması hedeflerinin tutturulması halinde bile bazı bölgelerde kutup ayısının kalmayacağına işaret ediliyor.

Uzmanlar, yetişkin kutup ayılarının 255 güne kadar aç kalabildiklerini fakat yavruların açlığa uzun süre açlığa dayanamadıklarını söylüyor.

Kutup ayıları, Kuzey Buz Denizi‘nde buz tabakaları üzerinde avladıkları foklarla besleniyor. Buz tabakalarının parçalanması nedeniyle hayvanların yiyecek bulmak ve yavrularını besleyebilmek için çok uzun mesafeler kat etmek zorunda kaldıkları ve yiyecek bulma şanslarının düşük olduğu kıyılara indikleri belirtiliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.