TürkiyeManşetMedya-İnternet

Gazeteci Aziz Oruç tahliye edilmedi

0

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde 2019’un Aralık ayında gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Patnos L Tipi Cezaevi’ne gönderilen gazeteci Aziz Oruç’un ‘örgüt üyeliği’ ve ‘örgüt propagandası’ suçlamalarıyla Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı. Mahkeme heyeti Aziz Oruç’un tutukluluğunun devamına karar verdi. Duruşma 21 Eylül’e ertelendi.

Doğu Bayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek tutuklu, gazeteci Dicle Müftüoğlu, Turgay İlboğa ve Yücel İlhan ise dava kapsamında tutuksuz yargılanıyor.

Medya ve Hukuk Araştırmaları Derneği’nin (MLSA) savunmanlığını üstlendiği gazeteci Oruç ile Muhammet İkram Müftüoğlu ve HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek tutuklu bulundukları Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilgi İletişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile duruşmaya katıldı. 

Mahkeme heyeti, Aziz Oruç’a yardım ettikleri için dosya kapsamında tutuklu yargılanan Muhammet İkram Müftüoğlu ile HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek’in ‘adli kontrol’le tahliyesine karar verdi. Gazeteci Oruç’un ise tutukluluğunun devamına hükmedildi. 

Ne olmuştu? 

Hakkında açılan davalardan dolayı yaklaşık üç yıldır Irak Federe Kürdistan Bölgesi‘nde yaşayan Aziz Oruç, Avrupa‘ya gitmek için İran üzerinden geçtiği Ermenistan sınır kapısında gözaltına alındı. Gözaltında kötü muamele gören Oruç, daha sonra İran askerlerine teslim edildi. İran’da da iki gün boyunca işkenceye uğrayan Oruç, 10 Aralık gecesi ayakları çıplak ve üstü başı yırtılmış halde tel örgülerin arasından Türkiye tarafına atıldı.

Oruç, yardım istediği HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek ile birlikte 11 Aralık günü kentten çıkmak üzere Doğubayazıt-Ağrı karayolunda araç beklerken polisler tarafından gözaltına alındı. Daha sonra Doğubayazıt Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi ve “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanarak, cezaevine konuldu.

Oruç’un eşi Hülya Oruç gazetemize bugünkü duruşmada eşinin tahliyesini beklediğini söylemiş ve gazetecilerden destek beklediğini kaydetmişti. 

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.