Doğa MücadelesiManşetYerel

Karaburun’daki RES projesi Anayasa Mahkemesi’ne taşınıyor

0

İzmir‘in Karaburun ilçesindeki Yaylaköy mahallesinde bulunan Karaburun RES (Rüzgar Enerji Santrali) Projesi‘nin kapasite arttırmasına karşı Karaburun Yurttaş Davacıları’nın hukuk mücadelesi sürüyor. Davacılar daha önce projeye karşı dava açmış, İzmir 3. İdare Mahkemesi projeyle ilgili ÇED olumlu kararını iptal etmişti. Son olarak Danıştay 6. Dairesi iptal kararını bozdu ve davayı temyiz yolu kapatılmak suretiyle reddetti. Karaburun Yurttaş Davacıları bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Karaburun Kent Konseyi Genel Sekreteri Aykut Uçar Konsey’in konuya ilişkin basın açıklamasını kamuoyuyla paylaştı:

Danıştay’ın aldığı bu karar, lisansların ve ÇED Olumlu kararlarının defalarca “yaşamdan” yana iptal edildiği Karaburun Yarımadası’nda yaşayanların adalete olan inancını zedelemiş, tabiatın ve yaşamın hakları Danıştay tarafından yok sayılmıştır.

‘Heyelan riski bahane ediliyor’

Karaburun Yarımadası’nın yüzde 61’ini (252 km²) tek başına kaplayan Lodos Elektrik Üretim A.Ş’ye ait “Karaburun RES Projesi”ne karşı yürütülen hukuk mücadelesi beşinci yılına girdiği ve bu süre zarfında proje için verilen ÇED Olumlu kararı iki kez ve üretim lisansının bir kez iptal edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada buna rağmen kapasite artışının sürdüğü belirtildi:

Lodos Elektrik Üretim A.Ş, Karaburun RES kapasite artışı projesinin planlarını (ÇED Olumlu) iptal kararına ve Mart 2019’da ilan edilen Karaburun Yarımadası-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) ilanına rağmen uygulamaya devam etmiştir. (…) Pandemi sebebiyle yaşlı nüfusun yoğun olduğu Yaylaköy’de insanlar evlere hapsolmuşken Lodos firması harıl harıl çalışmaya devam etmiştir.

Açıklamada bölgenin “afete maruz bölge” ilan edildiği 14.01.2019 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararına da değinildi ve heyelan riski bahane edilerek Yarımada’nın yok edilmek istendiği savunuldu.

Yaylaköy’ün geçimlik ekonomisi keçi yetiştiriciliği ve keçi ürünlerine dayanmaktadır. Karaburun’un dağlarında özgürce dolaşan keçiler, doğal meralarında endüstriyel yemlerden uzak, ilaç ve kimyasala maruz kalmamış doğal bitkilerle beslenirler. Lodos Elektrik Üretim A.Ş ise Yaylaköy’deki keçi meralarının yüzde 90’ının üzerine türbin dikmiş ve meraları kullanılamaz hale getirmiştir. Bu durum, firma sahiplerine kazandırırken, Yaylaköylülerin tek geçim kaynağını ortadan kaldırma sürecine girmiştir.

‘Yenilenebilir enerji maskesiyle örtülemeyecek kadar vahim’

Yarımada’nın yüzde 71’inin RES’lere kiralandığı belirtilen açıklamada, “Akdağ’ın kapladığı yüzde 13’lük alan çıktığında Karaburun’da ‘kuş’a, ‘keçi’ye, ‘arı’ya, ‘insana’ yüzde 16’lık bir alan kalmaktadır. Bu sonuç “yenilenebilir/temiz enerji” maskesiyle örtülemeyecek kadar vahim ve yok edici bir tablodur” denildi.

Açıklamanın sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÖÇKB ilanının gerekliliklerini yerine getirmeye davet edildi ve “yenilebilir-temiz enerji” adı altında doğanın, yaban hayatının, tarım, mera ve Karaburun halkının turizm alanlarının “yenilenebilir-temiz enerji” adı altında yok edilmesine rıza göstermeyeceği belirtildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.