Medya-İnternetİfade ÖzgürlüğüManşet

Cüneyt Özdemir: Türkiye Netflix’in yasaklandığı ilk ülke olabilir

0

Gazeteci Cüneyt Özdemir‘in iddiasına göre, Netflix ve AKP arasında yaşanan restleşmenin boyutu, platformun ülkeden tamamen çekilmesine kadar vardı. Özdemir, dün Twitter‘dan yaptığı paylaşımında Netflix’in Türkiye’deki dizi çekimlerini durdurduğunu iddia etti ve şöyle yazdı:

Netflix ve Ak Parti arasındaki pazarlık restleşmeyle bitti. Ak Partinin eşcinsellik sansürüne Netflix rest çekti. Türkiye’de dizi çekimlerini durdurdu. Sansürü kabul etmedi.

Özdemir Youtube üzerinden yaptığı yayınında RTÜK‘ün, Netflix’ten yayında olan yabancı dizilerde bulunan “sakıncalı” sahneleri silmesini istediğini, Netflix’in ise bu talepleri fazla buduğunu söyledi.

Özdemir’in iddiasına göre “sakıncalı” dizi ve filmlerin sayısı 40’ı buluyor ve bunlar arasında Türkiye’de çok izlenen La Casa de Papel gibi yapımlar da var.

Anlaşmazlık yeni değil

Netflix’in Türkiye’de yaşadığı zorluklar yeni değil. Bundan altı yıl önce Homeland dizisinin oyuncularından biri, New York gazetesine verdiği röportajında, filmin, Türkiye’nin güvenlik soruşturması yapılmasıyla ilgili ısrarlarından yılan yapımcılarının, İstanbul’da çekilmesi planlanan sahneleri Pakistan‘a taşıma kararı verdiğini açıklamış, bu yılın nisan ayında da Aşk 101 adlı gençlik dizisi, yayına girmeden eşcinsellik propagandası yaptığı gerekçesiyle hedef gösterilmişti.

Dizi hakkında daha sonra, gençleri eşcinselliğe yönlendirdiğini ve genç bireylerin gelişimini olumsuz yönde etkilediği gerekçesiyle Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) ihbarda bulunulmuştu.

Netflix geçen mayıs ayında da “Designated Survivor” dizisinin bir bölümünün Türkiyeli yetkililerin talebi üzerine Türkiye platformundan kaldırıldığını duyurmuştu.

You may also like

Comments

Comments are closed.