DünyaManşetYeşil Havadis

ABD’de Yeşiller’in muhtemel adayı Hawkins: Üçüncü bir seçeneğe ihtiyaç var

0
ABD‘de kasım ayında yapılacak Başkanlık seçimlerinde Yeşil Parti‘nin muhtemel adayı ve Amerikan Sosyalist Partisi‘nin desteklediği Howie Hawkins, başkanlık için üçüncü bir seçeneğe ihtiyaç olduğunu söyledi. Hawkins, The Independent‘e yazdığı metinde, bu görev için aranan kişinin ise kendisi olduğunu belirtti. 

Demokratlar ise, içinde kimi uyarı mesajlarını barındıran bu mesajı ciddiye almamakta acele ediyor. Uzun süredir Bernie Sanders‘ın danışmanlığını yapan Jeff Weaver, Yeşilleri “siyasi bir illüzyona” benzetiyor, ancak Politico‘ya yaptığı açıklamada, üçüncü partilerin kritik eyaletlerdeki oy farklarında önemli rol oynayabileceğini söylüyor.

Uzun yıllardır halk hareketi örgütleyicisi olarak çalışmış bir isim olan 67 yaşındaki Hawkins şu ana kadar 24 kez aday oldu. 2010 ve 2014’de Yeşil Parti’nin New York eyalet valisi adayı olarak yüzde 5 oranında oy aldı. Bu sonuç, eyalet tarihinde bağımsız bir ilerici parti adayının aldığı en yüksek oy oranlarından biri. 

Hawkins’in kampanyası hayal kırıklığına uğramış liberalleri, kendi deyimiyle Bernie Sanders “sığınmacılarını” ve çok daha fazlasını bir araya getirmeyi hedefliyor.

Hedefi oy kullanmayan 100 milyon seçmen

Hawkins yazısında, “Asıl hedefimiz 2016 seçimlerinde oy kullanmayan 100 milyon seçmen. Bu kitle orantısız biçimde işçi sınıfından, beyaz olmayanlardan ve gençlerden oluşuyor. Onlar ABD’deki bağımsız sol siyasetin geleceği” ifadelerini kullandı. 

Başkan Donald Trump’ı “süper bulaştırıcı mitinglerinde” kendi taraftarlarının hastalığa yakalanmasını göze almaya istekli “modern zamanların Tifolu Mary’si” ve bir “kaybeden” olarak nitelendiren Hawkins, Joe Biden‘in “muhafazakar politikalarının ise Avrupa’nın merkez sağ partilerine rahatlıkla uyum sağlayacağını” kaydetti. 

Hawkins’e göre iki aday da ne koronavirüs kriziyle mücadele için yeterince çaba gösteriyor ne de ülke çapında ırksal adalet ve polis reformu talep eden  siyah Amerikalıların çağrılarına destek veriyor.

Tahmin edileceği üzere Hawkins’in programındaki en önemli madde, ilk sıradaki iklim krizi. Yeşil adayın planını temel iskeletini ABD ekonomisini yeniden inşa edecek bir acil durum programı için devlet kaynaklarını kullanarak önce sıfır, ardından negatif karbon salımına ve 2030 itibarıyla da yüzde 100 temiz enerjiye ulaşacak “ekososyalist bir Yeşil Yeni Mutabakat” oluşturuyor.

Buna karşın Trump fosil yakıt endüstrisinin amigoluğunu yaparken, Biden’ın planı da ABD’nin 2050’den önce yüzde 100 temiz enerjili bir ekonomiye ve net sıfır karbon salımına ulaşmasını sağlamak. 

Hillary Clinton‘ın 2016’daki kampanya yöneticisi Robby Mook, Politico’ya yaptığı açıklamada, “Biden asıl muharebeye tanık olacak eyaletlerde yüzde 50’nin üzerine geçmedi ve genellikle yanılma payıyla önde gidiyor. Önümüzdeki 5 ay içinde her şey olabilir” dedi:”En önemli husus, insanlara Trump’ın kazanabileceğini hatırlatmak.” 

Virginia Üniversitesi Siyaset Merkezi Direktörü ve Sabato’s Crystal Ball adlı uzmanlık sitesinin isim babası Dr. Larry J. Sabato ise The Independent’a şunları aktardı: 

Howie Hawkins belki New York eyaletinin bazı kısımları dışında adı pek bilinmeyen biri. Fakat kendisi için asıl problem, bu seçimlerin odak noktasının Donald Trump olması nedeniyle kasımda Demokratların ve liberallerin farklı bir yola sapma olasılığının epey düşük olması.

Yeşillerin kazanma ihtimali hiç yok, tek bir eyalet bile Yeşillere oy vermeyecek. Ve Hawkins’in ve diğer üçüncü parti adaylarının bu sefer iyi sonuç alacaklarından da şüpheliyim. 2016’da seçmenlerin yüzde 6’sı Trump ve Clinton dışındaki adaylara oy vermişti. Bu oran bu yıl daha düşük olacak.”

Hillary Clinton’ın başkanlık girişiminin başarısızlığa uğramasının ardından yapılan çalışmalarda, kimi analizler Clinton’ın kaybetme nedeni olarak Liberteryen Parti‘den Gary Johnson, Yeşil Parti‘den Jill Stein ve bağımsız muhafazakar Evan McMullin gibi üçüncü parti adaylarının aldığı oyları göstermişti.

Ancak Hawkins Yeşil Parti’yi “spoiler” (iki büyük partiden birinin oylarını kendine çekerek seçilme şansını bozan üçüncü partiyi tanımlayan bir ifade) olarak niteleyen Demokratlara aldırmadığını şu ifadelerle gösterdi: 

Ralph Nader‘ın 2000’deki Yeşil Parti kampanyasından bu yana teşkil ettiğimiz spoiler sorununa önerilen çözümü, yani başkanlık seçimlerinde Seçiciler Kurulu‘nu alternatif oylamaya dayalı ulusal halkoyuyla değiştirmeyi kabule yanaşmıyorlar.”

Önünde tırmanılmayı bekleyen dağ gibi yokuşa rağmen Hawkins kendinden emin:

Davamızı seçmenlere götüreceğiz. Pandemi, ırkçılık, ekonomik eşitsizlik, iklim ve nükleer silahlanma gibi ölüm kalım meselelerinde zamanımız azalıyor. Gerçek çözümler bekleyemez.”

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.