DünyaManşet

Köle tacirinin yerine ırkçılık karşıtı siyah göstericinin heykeli

0

ABD’de George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından tüm dünyaya yayılan ırkçılık karşıtı gösterilerde köle tacirlerinin heykelleri de yerlerinden söküldü. İngiltere’nin Bristol kentinde sökülen köle taciri Edward Colston heykelinin yerine ise ırkçılık karşıtı protestoculardan Jen Reid’in heykeli dikildi. Reid, böyle bir jest beklemediğini belirterek heykel sanatçısı Quinn’in ‘ırkçılık tartışmalarının sürdürülmesi için önemli bir adım attığını’ kaydetti. 

‘Siyahların direnişini temsil ediyor’

Mayıs ayında Minnesota’dan yayılan Black Lives Matter-BLM (Siyah Hayatlar Değerlidir) protestolarının etkisinin ve medyada görünürlüğünün son dönemde azaldığına dikkat çeken Reid, “Bu heykel annem, kızım ve benim gibi siyahların direnişini temsil ediyor” ifadelerini kullandı. 

 

Heykelin altına, ‘Siyah hayatlar hâlâ değerli’ yazılı bir afiş yerleştiren heykeltraş Quinn ise yerel yetkililerden izin almadıklarını belirtti ve ‘polisler gelmeden hızlıca hareket etmeye çalıştıklarını’ dile getirdi. Irkçılık karşıtı protestolara katılan Reid’in yumruğu havada olan fotoğrafından etkilendiğini aktaran sanatçı, ‘heykelin ırkçılıkla ilgili tartışmaların sürdürülmesi adına geçici bir süre için yerleştirildiğini’ dile getirdi. Quinn, “Bu süre bir ay da olabilir, bir yıl da” diye konuştu. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.