ManşetEnerjiİklim Krizi

G20 ev sahibi Suudi Arabistan’dan ‘fosil yakıt sübvansiyonu’ ibaresini çıkarma hamlesi

0

Suudi Arabistan ev sahipliğinde 21-22 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek G20 Liderler Toplantısı’na “fosil yakıt sübvansiyonları” tartışması damga vurdu.

Climate Change News’te yer alan habere göre ev sahibi ülke, milletvekillerinin ve liderlerin bilgilendirildiği politika özetinden “fosil yakıt sübvansiyonu” yerine “fosil yakıt teşvikleri” ibaresinin kullanılması için çaba gösteriyor.

Bu istek, liderlerin 2009 yılında verdikleri “israf tüketimini teşvik eden verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma” taahhüdüyle karşı karşıya geliyor. Liderler bu sözü son on yılda her yıl yeniden onaylamışlardı.

Teşvik kelimesi daha muğlak

Araştırmacılar ise “teşvik” kelimesinin enerji literatüründe yerleşik bir kavram olan “sübvansiyon” kelimesinin aksine oldukça muğlak bir terim olduğu endişesini dile getiriyor. Ayrıca, terimin değişmesinin temiz enerjiye geçişi hızlandırmaları gereken bir zamanda işleri yavaşlatacağı uyarısında bulunuyorlar.

Süreci yakından izleyen bir kişi CHH’a yaptığı açıklamada “Teşvik kelimesi olayı başka bir boyuta götürüyor. Fosil yakıt kullanımının devamlılığını sağlamak için boşluklar yaratmadığımızdan emin olmalıyız” dedi.

Fotoğraf: AhmedElq/ Wikimedia Commons

‘Suudi Arabistan sübvansiyon tanımını hep sorun etti’

Küresel olarak “sübvansiyon” kelimesinin kullanımı değişiklik gösterse de “fosil yakıt sübvansiyonu” herhangi bir hükümetin tüketiciler tarafından ödenen fiyatı düşüren, üreticiler tarafından alınan fiyatı yükselten petrol, gaz veya kömür faaliyetlerine yönelik desteği olarak tarif ediliyor.

Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü (IISD) üyesi Tom Moerenhout, “Sübvansiyon tanımı Suudi Arabistan için her zaman bir sorun oldu” dedi.

Vizyon 2030: Yeni enerji sübvansiyonu

Düşük üretim maliyetleri ile dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan, petrolünü uluslararası fiyat kriterlerinin altında satabildi. Krallık, liderlerini seçme hakkı tanınmayan vatandaşlarına sosyal sözleşmenin parçası olarak ucuz enerji ve cömert bir refah sağlıyor.

Son yıllarda, Veliaht Prens Muhammed bin Salaman ekonomiyi çeşitlendirme ve ülkeyi petrol bağımlılığından uzaklaştırma çabalarına öncülük ediyor. “Vizyon 2030” olarak bilinen iddialı bir ekonomik program için, Riyad enerji sübvansiyonu reformu yaparak enerji fiyatlarını dünya piyasa fiyatlarına daha yakın hale getirdi.

G20’nin ev sahibi olarak Suudi Arabistan, platformunu emisyonları azaltacak ancak karbon yakalama, kullanma ve depolama ve hidrojen gibi teknolojileri kullanarak fosil yakıt üretimine gene izin verecek bir “dairesel karbon ekonomisi” fikrini desteklemek için kullanıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.