Manşetİklim Krizi

Endonezya’da sel felaketi: 16 ölüm, 23 kayıp

0

Endonezya’nın Sulawesi adasında gerçekleşen aşırı yağışlar sel ve toprak kaymalarını beraberinde getirdi. Ülkenin afet birimi şu ana kadar en az 16 kişinin hayatını kaybettiğini, binlerce kişinin ise yerinden olduğunu duyurdu.

Güney Sulawesi’de meydana gelen sel felaketi sırasında kaybolan 23 kişinin arama çalışmaları ise devam ediyor. Yetkililer Jakarta Post’a yaptığı açıklamada sayıların çok daha yüksek olabileceğini çünkü birçok yerleşim yerine ulaşım sağlayamadıklarını açıkladı.

Üç nehir taştı

Pazar gününden bu yana süren şiddetli yağışlar Masamba, Rongkong ve Mely nehirlerinin taşmasına neden oldu. Ulusal Afet Etki Azaltma Ajansı (BNPB) Salı günü sel baskınının altı bölgede, (Masamba, Sabbang, Baebunta, Güney Baebunta, Malangke ve Batı Malangke) 4 bin 930 aileyi etkilediğini bildirdi.

Meteoroloji Ofisi’nden yapılan açıklamada (BMKG) yağışların Perşembe gününe kadar devam edeceği ve daha fazla sele davet çıkarabileceği belirtildi.

Evler çamura gömüldü 

Yüzlerce ev ve kamu tesisi beş metreyi bulan çamurun altına gömüldü. Masamba ve Radda köylerine erişim de iki metre derinliğe kadar ulaşan çamurla engellendi. Engellenen erişim sadece tahliye sürecini değil, yardım dağıtımını da engelliyor.

Endonezya’da özellikle yağmur sezonunda çok sayıda sel felaketi meydana geliyor. Ocak ayında gerçekleşen selde 66 kişi hayatını kaybetmişti.

Yağış düzenleri değişiyor

Ancak yetkililer yağmur sezonunun Şubat ayında zirveye çıkmasını ve daha sonra azalışa geçmesini beklediklerini ancak son yaşanan durumun sezonun ileri tarihlere uzadığının işareti olduğunu söylüyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve birçok bilimsel kuruluş iklim değişikliği yüzünden küresel ortalama sıcaklıkların artacağını ve bunun da kuraklık riskini, düzensiz ve aşırı yağış sıklığı ve miktarını ve fırtına gibi aşırı hava olaylarının sıklık ve şiddetini yükseltebileceğini ortaya koyuyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.