Manşetİklim Krizi

Demokrat Parti adayı Biden’dan güçlendirilmiş iklim planı: İki trilyon dolar bütçe ayıracağız

0

ABD Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Demokratik Parti adayı Joe Biden Salı günü yaptığı basın toplantısında temiz enerji alt yapısına iki trilyon doların üzerinde bütçe ayıran iklim planını duyurdu.

İddialı plan ayrıca elektrik üretimi ve tüketiminden kaynaklanan karbon emisyonlarının 15 yıl içerisinde sıfıra indirilmesi taahhüdünü de barındırıyor.

‘Ekonomiyi güçlendirecek’

Biden, iklim paketinin karbon emisyonlarını azaltma hedefinin ötesinde koronavirüs salgını sebebiyle büyük zarara uğrayan ABD ekonomisine ihtiyacı olan iyileşmeyi sağlayacağını belirtti. Plan ile temiz enerji sektöründe milyonlarca istihdam sağlanması öngörülüyor.

Delaware’de gerçekleştirilen kampanya toplantısında konuşan Biden “Daha fazla vakit kaybetmeyelim” dedi. Biden konuşmasının devamında şunları söyledi:

Donald Trump iklim değişikliği hakkında düşündüğünde söyleyebileceği tek kelime ‘aldatmaca’ oluyor. Ben iklim değişikliği hakkında düşündüğümde ise ‘işler’ kelimesini düşünüyorum.

Biden, 3 Kasım’da gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı ve şu anki ABD Başkanı Donald Trump’a karşı yarışacak.

Güçlendirilmiş iklim planı

Bu plan ile birlikte ülkenin 2035 yılında yüzde yüz temiz enerjiye geçmesini öngörüyor. Daha önceki sunulan planda bu tarih 2050 olarak lanse edilmişti. Bu da süreç içerisinde Demokratlar arasında iklim hareketini destekleyenlerin etkisinin arttığına işaret ediyor.

İlk seçim kampanyasında Biden, on yıl içerisinde 1.7 trilyon dolar harcama yapmayı önermişti. Şu anda ise ayrılan paranın artmasının yanı sıra harcama süresi de dört yıla indiriliyor.

Bütçenin yüzde 40 dezavantajlı gruplara

Plan otomobil endüstrisinde de büyük bir dönüşüm yaratmayı ve elektrikli araçları teşvik etmeyi içeriyor. Bunun yanı sıra 1.5 milyon yeni enerji tasarruflu ev ve toplu konutların inşa edilmesi yer alıyor.

Biden’ın planı içinde çevresel adalet vurgusu da yapılıyor. Bu çerçevede temiz enerji yatırımlarının yüzde 40’ının enerji santrallerinin gölgesindeki dezavantajlı topluluklara yönlendirilmesi planlanıyor.

Cumhuriyetçilerden eleştiri

İlk planın oldukça yetersiz olduğunu söyleyerek eleştiren Sunrise Movement gibi iklim hareketleri yeni planı öven ve bunun büyük bir gelişme olduğunu belirten açıklamalarda bulundu.

Ancak Cumhuriyetçilerden Steve Scalise ve Mike Kelly, Trump kampanyası sırasında yaptıkları bir basın toplantısında Biden’ın planını eleştirdi. Açıklamada planın ekonomiyi güçlendirmek yerine çok fazla kişinin işini kaybetmesine sebep olacağı, elektrik maliyetlerini artıracağı ve düşük gelirli ailelerin bu geçiş yükünü taşıyacağı uyarısında bulunuldu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.