TürkiyeManşet

‘Çoklu baro’ yasası resmi gazetede yayınlandı

0

80 baronun karşı çıktığı ve günlerdir protesto ettiği, çoklu baroların kurulmasının önünü açan Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete‘nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde en az 2 bin avukatın imzasıyla yeni bir baro kurulabilecek. (Bugün yalnızca Ankara, İstanbul ve İzmir için geçerli bir durum) Çoklu baroların olduğu yerlerde barolar da noterler gibi numaralandırılacak. Yine birden fazla baronun olduğu kentlerde, avukatlar, bu barolardan birinin levhasına yazılacak.

Her baro Türkiye Barolar Birliği’nde (TBB) üç delege ve bir başkanla temsil edilecek.

Süreç boyunca itirazlar devam etti

Ekim ayının ilk haftası baro yönetimlerinin seçimi, Aralık ayında da Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu yapılacak. Seçimler barolar için iki yılda, TBB için ise dört yılda bir gerçekleştirilecek.

TBB Genel Kurulu’nun olağanüstü toplantısı, on yerine 25 baronun yönetim kurulunun yazılı talebiyle gerçekleştirilecek.

Düzenleme, tasarı aşamasındayken baro başkanlarının itirazları başlamış, TBMM Adalet Komisyonu‘ndan geçerken başkanlar içeri alınmamış, TBMM Genel Kurulu’ndan HDP‘li ve CHP‘li vekillerin tüm itirazlarına rağmen olduğu gibi geçmişti.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.