YerelDoğaİklim KriziManşet

Rize’de sel felaketi: İki kişi hayatını kaybetti, 11 kişi yaralandı

0

Rize’de son 24 saatte metrekareye düşen 250 kilogram yağış, sel ve heyelanlara yol açtı. Sel sularına kapılan Ali Uzun‘un sabah saatlerinde cansız bedenine ulaşılırken, 11 kişi yaralı kurtarıldı. Rize Sağlık Müdürü Mustafa Tepe de, selden yaralı olarak kurtarılan 82 yaşındaki Havva Tüysüz‘ün kurtarılamadığını açıkladı.

Şehri basan selde, çok sayıda ev çöktü, mahsur kalan 36 kişi tahliye edildi. 12 köye ulaşımın sağlanamadığı kentte, yol ve köprüler çöktü, alt ve üst yapıda hasarlar oluştu, onlarca araç sele kapıldı. Sosyal medyada yayılan görüntüler, yaşanan felaketin korkutucu boyutunu gözler önüne serdi.

Ali Uzun ve Havva Tüysüz hayatını kaybetti 

Sel felaketi Çayeli ve İkizdere ilçelerinde etkili oldu. Çayeli’de bulunan Şairler deresinin taşmasının sonucu dere üzerindeki köprü ulaşıma kapatıldı. Çevredeki çok sayıda aracın sular altında kaldığı sel nedeniyle Eski Pazar Mahallesi’ndeki apartmanların giriş katlarını su bastı.

Madenli beldesinde Ali Uzun sel sularına kapılarak kayboldu. Uzun’un yapılan arama çalışmalarında sabah saatlerinde cansız bedenine ulaşıldı.

Rize Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, selden yaralı olarak kurtarılan 82 yaşındaki Havva Tüysüz‘ün müdahaleye rağmen hayatını kaybettiğini bildirdi. Tepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tüysüz’ün dün gece geç saatlerde yaralı olarak çıkarıldığı Çayeli ilçesi Köprübaşı köyünde yapılan ilk müdahalesinin ardından Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındığını hatırlattı.

Fotoğraf: Muhittin Sandıkçı/AA

Bir vatandaş son anda kurtuldu

Sel sularına kapılan ancak daha sonra kendini duvar örülü mezarlıkların oraya atarak kurtulduğu öğrenilen Mehmet isimli vatandaşın görüntüleri sosyal medyada çok fazla paylaşıldı:

Rize Valisi: Mikro klima özelliği var

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, akşam saatlerinde bölgeye hareket etti. Rize Valisi Kemal Çeber, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları dedi:

Rize’de bir mikro klima özelliği var. Yani 3 bin 900 kilometrekare içerisindeki bu uyarının, hangi zamanda, hangi yeri vuracağını bazen bilemeyebiliyoruz. Sabah İkizdere ilçemiz ve güzergah çok yoğundu. Erzurum yolumuz trafiğe kapandı, orayla uzun uğraştık, orayı toparladık.

Akşam üzeri yağış Çayeli ilçesi ve Madenli beldesinde yoğunlaştı. Son 24 saatte 250 kilograma yakın yağış aldık. Yani bu çok olağanüstü bir miktar. Yani düşünün lavabonuz var, lavabonuzun giderinin 50 katı miktarındaki su sürekli dökülüyor. Böyle bir şey yaşıyoruz.

Fotoğraf: AA

‘Doğa ile bir yere kadar mücadele edebiliyorsunuz’

Rize ili olarak sele alışkın olduklarını ve kurumların tedbirli olduğunu söyleyen Vali Çeber, “Ne kadar tedbiriniz de olsa doğa ile ancak bir yere kadar mücadele edebiliyorsunuz” ifadelerini kullandı. Tüm giriş katlarını boşalttırdıklarını belirten Çeber şunları söyledi:

Şimdi anons yaptırıyoruz. Bütün evlerin ve iş yerlerinin giriş katlarını boşaltıyoruz. Burada bir yurdumuz var. Orasını hazırladık. Kızılay’ımız orada servise başlayacak. Evini güvenli hissetmeyen, giriş katlarda yaşayanları o yurda alacağız.

‘Helikopterler gelemedi’

Erzurum ve Tunceli’den yola çıkan helikopterlerin hava şartları nedeniyle şehre ulaşamadığını söyleyen Vali, diğer güzergahtan gelen helikopterlerin de Ordu‘ya kadar ilerleyebildiğini söyledi.

 

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.