ManşetEnerjiİklim Krizi

Birleşik Krallık ve Danimarka arasına kurulacak temiz elektrik hattı inşaatı başladı

0
Fotoğraf: Viking-link

Birleşik Krallık ve Danimarka arasında temiz enerji aktarımını sağlayacak dünyanın en uzun kablosunun inşaatı başladı. Deniz altından geçecek yaklaşık 764 kilometrelik dünyanın en uzun kablosu Birleşik Krallık’ın net sıfır emisyona giden yolunda önemli bir adım.

Yüksek voltaj elektriğin aktarımı için hazırlanan kablo bağlantısı 1.8 milyar Sterlin değerindeki Viking Link ara bağlantı projesi kapsamında yapılıyor. Projenin 2023 yılında tamamlanması bekleniyor.

Kurulum Siemens Energy’den

Bağlantı İngiltere’nin Lincolnshire kentinde bulunan Bicker Fen ile Danimarka’nın Güney Jutland kentindeki Revsing arasında kurulacak.

Independent’ten Harry Cockburn’un haberine göre proje İngiltere Ulusal Şebekesi ile Danimarka elektrik sistemi işletmesi Energinet ortaklığında yürütülecek. Yapımı ise Siemens Energy üstlenecek.

Bir buçuk milyon eve elektrik

Danimarka’nın önemli ölçüde rüzgar enerjisi üretiyor. Projeyle birlikte buradaki rüzgar çiftliklerinin İngiltere’deki bir buçuk milyon eve elektrik sağlaması bekleniyor.

Viking Link Ulusal Şebeke Girişimleri proje direktörü Mike Elmer, “İlk zemin çalışmasını arkeolojik ve ekolojik araştırmalar ve su çalışmaları ile tamamladık. Bu projen inşaatı için önemli bir adım” ifadelerini kullandı.

Kwarteng: Net sıfır emisyon hedefine bir adım

Birleşik Krallık Enerji ve Temiz Büyüme Bakanı Kwasi Kwarteng ise “Bu büyük inşaat projesi Lincolnshire’ı ekonomik toparlanmamızın merkezine yerleştirecek. Bu program sadece ilçede yerel yeşil yakalı işler yaratmakla kalmayacak, aynı zamanda enerji güvenliğimizi artıracak, tüketiciler için faturaları azaltacak ve dünya çapında sıfır karbonlu elektrik ihraç etme şansını artıracak” dedi.

İngiltere Ulusal Şebekesi 2030 yılına kadar ülkeye ithal edilen elektriğin yüzde 90’ının sıfır karbonlu kaynaklardan olacağını taahhüt ediyor. Birleşik Krallık ise 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu taahhüdünde bulunuyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.