TürkiyeManşet

‘Çoklu baro yasası’ Meclis’ten geçti

0

AKP ve MHP‘nin hazırladığı, çoklu baro sistemine geçilmesini içeren Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, baroların itirazlarına rağmen 163’e karşı 251 oyla TBMM Genel Kurulu‘nda kabul edildi. CHP’nin, oylamanın açık yapılması yönündeki teklifi reddedildi.

‘Paralel Baro yasası’

Muhalefet, baro başkanlarının ve avukatların günlerdir protesto ettiği yasa teklifine itirazlarını son dakikaya kadar sürdürdü. Oylamadan hemen önce söz alan TİP Genel Başkanı ve İstanbul milletvekili Erkan Baş teklifi şu sözlerle eleştirdi:

Meclisin etrafı polis tarafından kuşatılmış, her yere bariyerler örülmüş, Meclis televizyonu bile çalışmıyor, bir yasayı geçirmeye çalışıyorsunuz. Öncelikle, bu kapkaç kanun yapma anlayışını şiddetle protesto ediyorum. Biz, bu yasaya “hayır” oyu vereceğiz çünkü on avukat bir delegeyle temsil edilirken; “5 bin avukat bir delegeyle temsil edilsin” diyorsunuz. Temsilde adalet diye pazarlıyorsunuz, saraya tam teslimiyet istiyorsunuz ama bu bir “paralel baro” yasasıdır.

Teklifin Meclis Genel Kurulu’na gelene kadar Meclis Adalet Komisyonu’nda devam eden görüşmeleri 52 saat sürdü. Baro başkanlarının Komisyon toplantısına alınmadığı ve günlerce Meclis kapısında sabahladığı kanun teklifi tüm itirazlara karşın AKP ve MHP oylarıyla hiçbir değişiklik yapılmadan kabul edilerek komisyondan geçti.

Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri üç gün süren teklifin her maddesi için muhalefet değişiklik önergesi verdi ancak önergelerin tümü reddedildi.

CHP Anayasa Mahkemesi’ne gidecek

Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte İstanbul, Ankara ve İzmir‘de birden fazla baro kurulabilmesi mümkün olacak. Ayrıca aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde aynı büroda birlikte çalışma ve avukatlık ortaklığı kurma için aynı baroya kayıtlı olma şartı aranmayacak.

CHP yasanın Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından yasanın yürürlüğünü durdurmak için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak.

Yasa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylamasının ardından Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.