ManşetDoğa MücadelesiEkolojiEnerji

Kuzey Ormanları Savunması’nın basın açıklamasına polis müdahalesi: Dört kişi gözaltında

0

Kuzey Ormanları Savunması tarafından Kıyıköy’de bulunan Rüzgar Enerjisi Santralleri’ne karşı Borusan AŞ’nin İstiklal Caddesi üzerinde yer alan binası önünde yapılmak istenen basın açıklamasına polis müdahale etti. Basın açıklamasının ardından polisler dört kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınan Seda Elhan, Seçkin Ulaş Barbaros, Eren İpçizade ve Mustafa Çakır Beyoğlu’nda götürüldükleri polis merkezinde tutuluyor. KOS tarafından yapılan açıklamada gözaltına tepki gösterilerek “Doğayı savunmak değil ormanları tahrip edip yağmalamak suçtur. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır” denildi.

Elhan: Istrancalar büyük tehdit altında

10 Temmuz öğleden sonra bir araya gelen yaklaşık yedi kişi ‘Borusan Holding Kıyıköy’de orman kıyımı yapıyor” yazılı bir pankart açtı. Kıyıköy Rüzgar Enerji Santrali’nde kapasite artırımına gidilerek 20 Adet daha rüzgar tribünü yapılmasına ilişkin gerçekleştirilen basın açıklaması KOS Aktivisti Seda Elhan tarafından okundu.

Elhan açıklamasında RES’in bulunduğu yerin Kuzey Ormanlarının Istrancalar bölümünde yer aldığını, Istrancaların ise Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları içinde bulunduğu maden ve taş ocakları, RES, nükleer santral, baraj, enerji ve nakil hatları projeleri ile büyük tehdit altında olduğunu belirtti.

Açıklamada bölgenin aldığı tahribata dikkat çekilerek “Kıyıköy’den Vize’ye kadar yaklaşık 30 km boyunca Kuzey Ormanlarını ve yaban hayatı dikenli tellerle ikiye bölen TürkAkım, -esasen RusAkım- isimli proje yüzünden onlarca hektar ormanını kaybeden Kıyıköy, bir yandan da Rüzgâr Enerji Santralleri nedeniyle büyük bir orman tahribatı yaşıyor” denildi.

‘RES’ler masum değil’

RES’lerin geri dönülemez bir yıkım yarattığına değinen Elhan, “RESler hiçbir şekilde sunulduğu şekliyle ‘masum projeler’ ya da ‘sadece birkaç tribün konuluyor ne olacak’ diye düşünülecek projeler değil. Türbinlerin çalışması ile oluşacak zararın çok öncesinde daha yapım aşamasında Santral İnşası, Enerji nakil hatları, dev direk ve pervanelerin nakliyesi için yeni açılan veya genişletilen yollar nedeniyle yüz binlerce ağaç kesilmekte, orman ekosistemi zarar görmekte, orman bütünlüğü parçalanmakta, yaban hayatı tehdit altına girmektedir” dedi.

‘Göç yolu üzerinde yer alıyor’

Elhan Kıyıköy’deki proje alanının yırtıcı kuşların ana göç yolu olan “Via Pontica” kuş göç yolu koridoru üzerinde yer aldığını ve proje alanına yaklaşık 300 metre mesafede Pabuçdere 1. Derece Doğa Koruma Alanı (Sit) bulunduğunu söyledi. Ayrıca söz konusu alan orman, tarım ve mera arazilerinden oluşuyor.

Açıklamada Borusan’ın bir yandan bu tarz projelerle doğal hayatı yok ettiği bir yandan da Borusan Contemporary yan kuruluşu ile ekolojik temalarda işler yaptığı belirtildi. Elhan, Borusan’ın ekoloji, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik kavramlarını bir paravan gibi kullandığını söyleyerek “Holdinglerin ikiyüzlülüğünü biliyoruz” dedi.

‘Borusan geleceğimizi karartıyor’

Açıklamanın devamında “’10 yılda 2,5milyon haneyi aydınlattık’ diyen Borusan Holding’in ekolojik yıkıma ortak olarak aslında geleceğimizi karartmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Elhan Borusan’a yönelik “Ormanları yok ederek, ekolojik dengeyi bozarak mı bu ülkeye değer katacaksınız?” sorusu yöneltti.

RES’ler para çarklarıdır

Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasının ormanların yağmalanmasıyla, yok edilmesiyle gerçekleştirilemeyeceği söylenen açıklamada şu sözler söylendi:

RES’lerin temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağı değildir, ormanlarımızı bölüp parçalayan, yaban hayatı yok eden, rüzgârımızın soluğunu kesen, sesleri ve manyetik etkileri ile bizleri gizliden gizliye hasta eden, göçmen kuşları yolundan-evinden eden, bölge halkının geçim kaynaklarını parça parça yok eden ancak belli ki şirket sahiplerini kârlılığı ile hayli memnun eden, ormanımızın içinden yükselen devasa para çarklarıdır.

Eylem,  RES Projelerinin durdurulması ve Kuzey Ormanlarının tüm projelere kapatılarak muhafaza ormanı ilan edilmesi taleplerinin dile getirilmesiyle sona erdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.