ManşetTürkiye

KMO: Patlayıcı atıklar taşınmaz imha edilir

0

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası 3 Temmuz günü Sakarya Hendek‘te yaşanan havai fişek fabrikası patlamasının ardından arta kalan malzemelerin taşınması sırasında yaşanan ve üç askerin hayatını kaybetmesine, altı kişinin de yaralanmasına sebep olan patlama hakkında açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada “Patlama ve yangın sonrası geriye kalan havai fişek ve diğer tehlikeli kimyasal malzemelerin taşınması doğru değildir” denildi.

Bir hafta içinde iki ayrı patlama

Sakarya’nın Hendek ilçesinde yer alan Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda 3 Temmuz Cuma günü art arda meydana gelen patlamalar sonucunda yedi işçi hayatını kaybederken, 122 kişi ise yaralanmıştı.

Olayın ardından henüz bir hafta geçmeden 9 Temmuz Perşembe günü havai fişek fabrikasında patlamayan mühimmatı taşıyan kamyon, askerin kontrol yaptığı yerde patladı. Üç askerin hayatını yitirdiği patlamada, altı kişi yaralandı.

‘Taşınması yanlış’

Bu malzemelerin yüksek sıcaklık ve ısıya maruz kaldıkları için güvensiz patlayıcı olarak değerlendirildiğini belirten KMO, “Bunların taşıma emniyeti yoktur. Yapılması gereken bunların yerinde ya da çok yakın bir alanda imha alanında küçük miktarlarda imha edilmesidir. Taşımak başlı başına bir yanlıştır” ifadelerini kullandı. 

Tehlikeli kimyasallarla, patlayıcılarla çalışmak için öncelikle yasa ve yönetmeliklerin titizlikle uygulanması gerektiği belirtilen açıklamada bu konuda yayınlanmış yönetmeliklere dikkat çekildi.

‘Yönetmelikler bunun için var’

Bunların birincisi ADR yani Tehlikeli Maddelerin Kara Yolu İle Taşınması Yönetmeliği. Diğeri ise 1987 yılında çıkarılmış olan 87/12028 tüzüğü yani Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle Av Malzemesi ve Benzerlerinin Üretimi, İthali, Taşınması, Saklanması, Depolanması, Satışı, Kullanılması, Yok Edilmesi, Denetlenmesi Usul ve Esaslarına İlişkin Tüzük.

Bu yönetmelikte gerekli uyarı ve düzenlemelerin yer aldığını belirten KMO açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Örneğin eğer karabarut taşınıyorsa taşıma öncesi en az yüzde 15 nemlendirilmesi gerektiği, taşıma için özel imal edilmiş taşıyıcı ile taşınması gerektiği, keza patlayıcıların tank ya da konteyner içerisinde taşınması gerektiği gibi. Bu tip taşıma işlemine muhakkak Tehlikeli Madde Güvenlik danışmalığı Sertifikasına sahip bu konuda uzmanlaşmış Kimya Mühendisi kişilerin nezaret etmesi gereklidir.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.