İklim KriziManşet

Sidney yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanmaya başladı

0

Avustralya‘nın Sidney şehrinde, merkezi ticaret bölgesi ve çevresindeki banliyölerden oluşan alanda yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanılmaya başlandı. Bir sonraki aşama ise, 10 yıl içinde yarım milyon dolarlık tasarruf sağlayacak  ve 200.000 ton CO2 emisyonunun atmosfere girmesini önleyecek bir projenin hayata geçirilmesi. 

Global Citizen‘in aktardığına göre, Sidney’in başkenti olduğu Yeni Güney Galler eyaletinde bulunan iki güneş çiftliği ve bir rüzgar çiftliği, kentin 115 binasına, 75 parkına, 23.000 sokak lambasına, çeşitli spor tesislerine ve depolara güç verecek. Tarihi anlaşma, Avustralya’daki herhangi bir konsey tarafından yapılan en önemli yeşil enerji anlaşmasına işaret ediyor.

Moore: İklim acil durumunun ortasındayız

Belediye Başkanı Clover Moore, elektrik perakendecisi Flow Power ile yapılan anlaşmanın Avustralya’nın emisyon azaltma hedeflerinin gerçekleşmesine yardımcı olacağını ve güneş çiftliklerinin bulunduğu Wagga Wagga ve Nowra ile Sapphire Rüzgar Çiftliği yakınlarındaki Inverell‘deki girişimlerin çok daha büyümesine yol açacağını duyurdu. 

Yaptığı basın açıklamasında sera gazı emisyonları açısından etkili ve kanıta dayalı iklim önlemleri almalarının kritik önem taşıdığını belirten Moore “Bir iklim acil durumunun ortasındayız. Emisyonları azaltacak ve yeşil enerji sektörünü büyüteceksek, hükümetin tüm birimleri acilen yenilenebilir enerjiye geçmelidir”diye konuştu. 

Sapphire Rüzgar Çiftliği’nin ortağı ve CWP Yenilenebilir Enerji Şirketi’nin CEO’su Jason Willoughby de ülkenin diğer şehirlerinin ve büyük Avustralyalı işletmelerin Sydney’in yenilenebilir enerjiye geçişinden ilham almasını umduğunu söyledi. Willoughby şöyle konuştu: “Rüzgar, fosil yakıtlara çok ihtiyaç duyulan alternatifi sağlayan doğal bir enerji seçimi. Umarız bu da diğer konseylere ve organizasyonlara Sydney’in liderliğini takip etmeleri için ilham verir.”

Sydney, bir süredir iklim değişikliğine karşı mücadele programı yürütüyor. Şehir, 2007 yılında karbonnötr hale gelmiş ve Avustralya’da dört yıl sonra karbonnötr sertifikası alan ilk yerel hükümet olarak resmen sınıflandırılmıştı. 

Kent yönetimi ayrıca, 2019’da sera gazı emisyonlarını azaltma ve deniz seviyesindeki yükselme, yangın ve kuraklık gibi aşırı iklim olaylarına karşı planlama yapma sözü veren 43 şehir arasında yer aldı. 

Yeni temiz enerji anlaşmasıyla şehrin 2030’dan altı yıl önce, söz verdiği emisyonları yüzde 70 azaltma hedefine ulaşması bekleniyor. 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.