GündemManşetTürkiye

Sakarya’da havai fişekleri taşıyan kamyon da patladı: Üç asker hayatını kaybetti

0

Sakarya Hendek’te 3 Temmuz günü patlama yaşanan Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda patlamayan malzemeleri imhaya götüren kamyonda patlama oldu. Saat 12.00 civarında yaşanan patlamada üç askerin hayatını kaybettiği ve altı kişinin de yaralı olduğu bildirildi. 

Olay yerinden medyaya açıklama yapan Taşkısığı Mahallesi Muhtarı Muharrem Bektaş, olay öncesinde jandarmanın kontrollü patlama yapılacağını duyurduğunu ve halkı uyardıklarını söyledi. Orman içinde daha önce taş ocağı açılan ancak artık kullanılmayan bölgede kontrollü patlama yapılmak istendiğini ancak olay yerine gittiklerinde malzemeyi taşıyan aracın parçalandığını ve yaralı asker ve siviller gördüklerini belirten Bektaş, çok sayıda ambulansın olay yerine geldiğini anlattı.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce de tam taşınma anında aracın durduğu ve askerin kontrol yaptığı yerde patlama olduğunu söyledi.

Soylu: 15 ton patlatılmıştı, 1.5 ton kalmıştı

Olay yerine giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu havai fişek fabrikasında yaşanan patlama sırasında patlamayan mühimmatın imhası için yerel yetkililerin jandarma gözetiminde bu bölgede imha faaliyetini sürdürmeye karar verdiğini anlattı. Soylu bu süre zarfında 15 tona yakın patlayıcı maddenin imha edildiğini söyledi.

Bakan şunları kaydetti:  “Patlayıcılar havai fişek olunca oranın ormana yakın olması nedeniyle burada patlatılması noktasında ilgili arkadaşlarımız karar verdiler. Bu noktada, imha timinin eşliğinde bir patlama işlemi gerçekleşti. Son bir buçuk tonluk patlama işlemi varken bu üzücü olay gerçekleşti. Patlamanın nedeni yapılacak soruşturma neticesinde sonuçlanacak.” Soylu aracın sürücüsünün durumunun ağır olduğunu ve ameliyata alındığını bildirdi. 

TMMOB: İş güvenliği alanı yeniden düzenlenmeli  

Patlamanın ardından bir açıklama yayımlayan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise “Artık sistematik hale gelen bu patlama ve iş cinayetlerinin önüne geçmek için derhal ciddi adımlar atılmalıdır” dedi.

Koramaz açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“İhmal, tedbirsizlik ve sorumsuzluklar yüzünden yaşadığımız can kayıplarının acıları birbirine karışmaya devam ediyor. 3 Temmuz’da Hendek’te yaşanan patlamadan arta kalan patlayıcıların taşınması sırasında yaşanan yeni bir patlama bir kez daha yüreklerimize acı düşürdü.

Patlamada hayatını kaybeden 3 askerimizin ailesine başsağlığı diliyoruz. Yaralanan 6 askeri personelin en kısa zamanda sağlığına kavuşmasını diliyoruz.

Gerekli risk kontrol tedbirlerinin uygulanmaması sonucunda yaşanan bu patlama ve can kayıpları, ülkemizdeki iş güvenliği alanında yaşanan sorunun büyüklüğünü bir kez daha gözler önüne sermiştir. Artık sistematik hale gelen bu patlama ve iş cinayetlerinin önüne geçmek için derhal ciddi adımlar atılmalıdır.

İşçi sağlığı, kamusal bir sorundur

İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusu toplumun bütününü ilgilendiren kamusal bir sorundur. TMMOB olarak yıllardır dile getirdiğimiz hukuki adımlar derhal atılarak iş güvenliği alanı, çalışanların can güvenliğini öne alan, işverenin ve kamu otoritesinin sorumluluğunun altını çizen bir çerçevede yeniden düzenlenmelidir.”

Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda geçen hafta yaşanan patlamada yedi kişi ölmüş, 126 kişi yaralanmıştı.

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.