Hayvan HaklarıManşet

Dünyada sadece 300 birey kalan Cross River gorilleri yavrularıyla görüntülendi

0

Nesli tükenme tehlikesi altında olan Cross River  yıllar sonra ilk kez, üstelik yavrularıyla görüntülendi. Nijerya’da Mbe Dağında kurulan fotokapanlara takılan görüntülerde, yedi yetişkin gorilin yanında değişik yaşlarda birçok yavru bulunuyor. Nijerya’daki doğa korumacıları, dünyanın en tehlike altındaki goril alt türlerinden birine ait grubun, onlarca yıl süren zulümden sonra sayılarının artabileceğine ilişkin umut beslemeye başladıklarını kaydetti. 

Bir zamanlar agresif kaçak avcılğın ardından nesli tükenmiş olduğu düşünülen goriller 1980’lerde yeniden keşfedilmişti. Doğa korumacılar, Nijerya’da yaklaşık 100 goril bulunduğunu ve Kamerun sınırına kadar uzanan 12.000 km2’lik dağlık bir orman alanında yaşayan 300 bireylik bir nüfus olduğuna inanıyor. 

Doğal Yaşamı Koruma Derneği’nin (WCS) alanda gorillerle ilgili yürüttüğü  projenin direktörü Inaoyom Imong, Guardian‘a gorillerin görüntülerinin türün kademeli olarak yeniden dirilişinin en açık işareti olduğunu söyledi. Görüntüler bilim insanlarını sevindirmesine karşın Imong, goriller için daha iyi bir koruma programına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti: “Bölgedeki avcılar artık gorilleri hedeflemese de avlanma tehdidi devam ediyor ve koruma çabalarımızın etkinliğini artırmayı sürdürmeye ihtiyacımız var. ”

Cross River gorilleri insanlardan uzak durmalarıyla tanınıyor. Daha küçük kafaları, uzun kolları ve daha açık renkli tüyleriyle kendi türlerinden ayrışıyorlar. Nijerya ve Kamerun’un dağlık bölgelerinde yaşayan Cross River gorilleri nadiren görüntüleniyor. 

WCS tarafından desteklenen ve çevredeki yerel topluluklarda yaşayan 16 muhafızdan oluşan bir ekip, gorilleri ve diğer vahşi yaşamı korumak için söz konusu alan boyunca günlük devriyeler gerçekleştiriyor. Doğa ve hayvan korumacıları, yuvalarını, gübre ve beslenme yollarını belirleyerek gorillerin aktivitesini izliyor. Örgüt yetkililerine göre, son on yılda sadece bir avuç görüntü elde edilebilmişti. 

Yerel Abo kabilesinin lideri Otu Bernard Eban, yoksulluğun ve farkındalık eksikliğinin biyoçeşitlilik açısından zengin bölgedeki birkaç bağlı türe yönelik tehditleri artırdığı uyarısını yaptı, ancak “Bugün bunu görmek umudumu yeniden canlandırıyor” diye konuştu. 

You may also like

Comments

Comments are closed.