İklim KriziManşet

Dünya Meteoroloji Örgütü: 1.5 derece sınırının gelecek beş yıl içinde aşılma olasılığı iki misli arttı

0

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), gelecek beş yıl içinde küresel ısınmanın 1.5 derece sınırını aşmasının, Sanayi Devrimi öncesi döneme göre çok daha yüksek bir ihtimal haline geldiğini söyledi. WMO’nun İngiltere ofisi tarafından yapılan değerlendirmeye göre bunun 2024’ten önceki herhangi bir yılda gerçekleşmesi olasılığı yüzde 20’ye yükseldi.

Bilim insanlarına göre küresel ısınmanın yüzyıl boyunca 1.5 derecenin altında tutulması halinde iklim değişikliğinin en ağır sonuçlarından kaçınabilmek mümkün olabilir, nitekim Paris Anlaşması bunu hedefliyordu.

Batı Avrupa’da fırtınalar olacak

BBC‘den Matt McGrath‘in aktardığına göre, araştırmacılar dünyanın yıllık ortalama sıcaklığının 1850’lerden bir derece fazla olduğunu zaten söylüyordu; bu muhtemelen gelecek beş yıl böyle gidecek. Ancak söz konusu çalışma, öncekilerin gösterdiğinin aksine, gelecek beş yıl içindeki 1.5 dereceli artışın aşılması olasılığını ikiye katladı.   

Bilim insanları dünyanın bazı kısımlarının bu ısınmayı farklı hissedeceğini belirtiyor. Söz gelimi Arktik‘te sıcaklıklar iki katına çıkacak. Yine tahminlere göre gelecek beş yıl içinde, yükselen deniz seviyeleri Batı Avrupa’da daha fazla fırtınaya yol açacak.

Yapılan çalışma, doğal değişkenliği ve insan faaliyetlerinden kaynaklanan karbon emisyonlarının etkisini göz önünde bulunduruyor; ancak modellemelerin koronavirüs salgınının neden olduğu CO2 emisyonlarındaki düşüşü dikkate almadığı belirtiliyor. WMO, bunun 2020’lerin başlarındaki sıcaklıkları etkilemesinin olası olmadığını söylüyor.

Taalas: ‘Koronavirüs yavaşlaması’ iklim eyleminin yerine geçmez

WMO Genel Sekreteri Prof Petteri Taalas, “Covid-19 salgını yüzünden görülen endüstriyel ve ekonomik yavaşlamanın sürekli ve koordineli iklim eyleminin yerine geçmediğini sürekli olarak vurguluyoruz” ifadelerini kullandı: 

Atmosferdeki karbondioksitin ömrünün çok uzun olması nedeniyle, bu yıl emisyonlardaki düşüşün etkisinin, küresel sıcaklık artışlarını sağlayan CO2 atmosferik konsantrasyonlarının azalmasına yol açması beklenmiyor. 

Covid-19 ciddi bir uluslararası sağlık ve ekonomik krize yol açmış olsa da, iklim değişikliğiyle başa çıkmamak insan refahını, ekosistemleri ve ekonomileri yüzyıllar boyunca tehdit edebilir. Hükümetler, kurtarma faaliyetlerinin bir parçası olarak iklim eylemini benimseme fırsatını kullanmalı ve daha doğru büyümeyi sağlamalıdır.” 

Önümüzdeki yıllardan birinde 1.5C eşiğinin aşılması halinde uzmanlar bunun hedeflerin geçersiz olduğu anlamına gelmeyeceğini vurguluyor, ancak bu durum daha tehlikeli, daha sıcak dünyaya uzun vadeli bir geçişi önlemek için bir kez daha önemli emisyon kesintilerinin aciliyetinin altını çiziyor. 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.