İklim KriziManşet

Doğu Karadeniz’de sel: Dere taştı, yollar kapandı, işçiler ölümden döndü

0

Doğu Karadeniz‘de etkili olan şiddetli yağış, sele yol açtı. Trabzon’da üç katlı bina ile yollar çöktü, mahsur kalan 24 kişi kurtarıldı. Su baskını yaşanan şantiyedeki 15 işçi ve selin ortasında kamyonetiyle kalan sürücü ise kurtarıldı.

Bölgede, Trabzon‘la beraber Rize ve Artvin’de son 24 saatte metrekareye düşen 130 kilogram dolayında yağış düştüğü bildirildi.

Son anda kurtuldular

Trabzon’un Köprübaşı ilçesi Yağmurlu Mahallesi‘nde çöken üç katlı binaya su dolmaya başlaması üzerine ev ahalisinden Abdullah Uzun Yakup ile gelini Muazzez Uzun Yakup son anda kaçarak kurtuldu.

Sürmene ilçesi Karamanlar Mahallesi‘nde de heyelan tehlikesi nedeniyle bir evde mahsur kalan yedisi çocuk, 10 kişi AFAD ve jandarma ekiplerince alınarak güvenli bir bölgeye ulaştırıldı. Yomra’nın Kıratlı Mahallesi’nde ise 14 kişi, iki konutta mahsur kaldı. Sel ve heyelan riski bulunan konutlarda kalanlar, AFAD ekiplerinden yardım çağrısında bulundu.Eve ulaşan ekipler, 2’si yaşlı ve yatalak, 2’si bebek, 14 kişiyi tahliye etti.

Şantiyeyi sel aldı

Gülyurdu Mahallesi‘nde yol şantiyesi sel altında kaldı. Şantiyede çalışan 15 işçi, selin geldiğini son anda fark ederek araçlarına sığındı. Yomra’da da Özdil-Oymalı grup yolu heyelan sonucu ulaşıma kapandı.

Kamyonetiyle selin ortasında mahsur kalan ve yamaçtan gelen heyelan yüzünden dereye sürüklenme tehlikesi yaşayan Bayram Kabil’in yardımına yol açma çalışması yürüten kepçe operatörü yetişti.

Rize’de dere taştı 

Rize’de etkili olan sağanak nedeniyle derelerin su seviyeleri yükseldi. Çayeli ilçesi Köprübaşı köyünde yaklaşık 70 metreden dökülen Ağaran Şelalesi‘nin debisi, şiddetli yağışların ardından arttı, şelaleden gelen suyun boşaldığı dere taşarak yolu ulaşıma kapattı. Kentte Salarha, Güneysu ve İkizdere derelerinin su seviyeleri de yükseldi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, beraberinde Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün ile birlikte sel ve heyelan bölgelerinde inceleme yaptı.

Trabzon ve Rize en  riskli bölgeler

İklim değişikliği nedeniyle Karadeniz’in sularının aşırı ısınması, Doğu Karadeniz’i bu tür aşırı iklim olaylarıyla sık sık yüz yüze getiriyor. Bastıran ani ve aşırı yağışlar yüzünden en çok etkilenen iller arasında, dere yataklarına ev yapma alışkanlığının da yüksek olduğu Rize ve Trabzon önde geliyor. Son 90 yılda bölgede meydana gelen afetlerde ise 700’e yakın kişi sel, heyelan ve taşkınlarda hayatını kaybetti

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.