DünyaManşet

Trump yönetimi DSÖ’den resmi olarak çekiliyor: Kongre bilgilendirildi

0

ABD’de Donald Trump yönetimi, Dünya Sağlık Örgütü‘nden resmi olarak çekildiğine dair Kongre’yi bilgilendirdi. Karar 6 Temmuz 2021’de yürürlüğe girecek.

Kararı duyuran Demokrat Senatör Bob Menendez, Twitter’dan yaptığı açıklamada Trump’ın eylemlerini ‘kaotik ve tutarsız’ olarak nitelendirerek, “Bu, Amerikalıların hayatını ve çıkarlarını korumaz, Amerika’yı hasta ve yalnız bırakır” yorumunu yaptı.

AA’nın aktardığına göre Amerikan basınına konuşan ve adı açıklanmayan bir Beyaz Saray yetkilisi de resmi çekilmenin pazartesi gününden itibaren yürürlükte olacağını ve resmi bildirimin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres‘e iletildiğini aktardı.

Çin tartışması

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkarak dünyaya yayılan Koronavirüs’ü ‘Çin virüsü’ olarak nitelendiren Trump, Dünya Sağlık Örgütü’nün “en temel görevini yerine getiremediğini” ve “cezasını çekmesi gerektiğini” ifade ediyordu.

ABD lideri, DSÖ’yü “Çin’in dezenformasyonunu yaymakla” suçlayarak, DSÖ’nün Çin’e verdiği desteğin, virüsün bu kadar yayılmasına sebep olduğunu söylemişti. 

Çekilme adımları

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus‘a 18 Mayıs’ta bir mektup gönderen Trump, esaslı reformlar yapmaması halinde ABD’nin bu kuruluşa sağladığı fonları 30 gün sonra “kalıcı olarak” donduracağını belirtmişti.

Ancak Trump daha bu süre dolmadan 29 Mayıs’ta, “Bugün Dünya Sağlık Örgütü ile ilişkimizi sonlandırıyoruz.” açıklamasını yapmıştı. Trump’ın bu açıklamasına rağmen resmi çekilmeye yönelik henüz resmi bir adım atılmamıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.