ManşetTürkiye

Hrant Dink duruşmasında dört tanık dinlendi

0

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink‘in öldürülmesine ilişkin yeniden görülmeye başlanan davanın 108’nci celsesi Çağlayan‘daki İstanbul Adliyesi 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde (ACM) görüldü.

Bir önceki gün görülen (7 Temmuz) duruşmada üç tanığın ifadesi dinlenmiş, dönemin MİT görevlileri Hüseyin Kubilay Günay, Özel Yılmaz ve Handan Selçuk’un tanık olarak dinlenmesine ilişkin talep reddedilmişti. 

bianet’ten Hikmet Adal’ın haberine göre bugün görülen celse tanık ifadelerinin dinlenmesiyle devam etti. İstanbul İl Jandarma Komutanı Ünal Karaosmanoğlu ve İstanbul İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Aycan Oktaylar ile iki sanık yakını ifade verdi.

Karaosmanoğlu: Cinayet sonrası müdahil oldum

İlk olarak Ünal Karaosmanoğlu dinlendi. Mahkeme başkanı Akın Gürlek, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı’ndan İstanbul İ Jandarma Komutanlığı’na Hrant Dink’in öldürüleceği istihbaratının gelip gelmediğini sordu.

Cinayetin olduğu gün Kocaeli’de bir toplantıda olduğunu söyleyen Karaosmanoğlu “Herhangi bir bilgi geldiğini hatırlamıyorum. Biz olaya cinayet sonrası müdahil olduk” dedi. Karaosmanoğlu, daha sonrasında üst makamların bilgi istemesi üzerine İstanbul’a gittiğini söyledi.

‘Benim altımda çalışan hiçbir görevli olay yerinde değildi’

Daha sonra Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Karaomanoğlu’na olay yerine gidip gitmediğini sordu. Karaosmanoğlu olay yerine gitmediğini belirterek şöyle konuştu:

“Ben soruşturma öncesinde savcıya da söyledim. Altımda çalışan tüm subaylarımı tanırım. Olay yeri görüntülerini inceledim. Benim altımda çalışan hiçbir görevli o gün orada yoktu.

Benim personelim cinayet öncesinde o bölgede bulunuyorsa bunun arka planı araştırılmalı, ama olaydan sonra gitmeleri doğaldır. Çünkü polisle beraber çalışıyor, jandarma sonuçta.”

Oktaylar: Televizyondan öğrendim

Daha sonra söz alan Aycan Oktaylar olay öncesinde herhangi bir istihbarat ya da duyumun kendilerine gelmediğini cinayeti televizyondan öğrendiğini söyledi:

Bütün bilgileri basından aldık. Açık kaynaklardan bilgi sağlayım Genel Komutanlığı bilgilendirdik. Olay sonrasında da herhangi bir istihbarat çalışmamız olmadı. Çünkü bizim bölgemiz değildi.

Akbank’taki kamera kayıtlarının alınmasıyla ilgili bir bilgisinin olmadığını aktaran Oktaylar olay öncesindeki kamera görüntülerini izlediğini ve görüntülerde yer alan jandarma personelini tanımadığını savcılığa anlattığını ifade etti.

Mahkeme başkanından müdahale

Avukat Bakırcıoğlu sorularına devam ederken Mahkeme Başkanı Akın Gürlek sık sık araya girerek “Evet avukat bey, başka sorunuz var mı” şeklinde müdahalede bulundu.

Bakırcıoğlu sorularına devam etmesinin ardından bir kez daha araya giren Gürlek, “Evet avukat bey, son sorularınız” dedi. Bakırcıoğlu birkaç sorusu daha olduğunu belirtti.

Başkan Gürlek bunun üzerine Ceza Muhakemesi Kanunu 201. madde uyarınca Bakırcıoğlu’na bulunduğu uyarıyı zapta aldı. Bakırcıoğlu sorularının aynı olmadığını belirterek Oktaylar’a soru sormaya devam etti.

‘Erhan Tuncel ziyarete gelirdi’

Oktayların ardından sanıkların dinlenmesini istediği Saittin Bölükbaşı ve Güven Şahin ifade verdi. İki isim de cinayetin işlendiği dönemde Trabzon Jandarma Komutanlığı’nda görev yapıyordu.

Bölükbaşı ve Şahin, Erhan Tuncel’in Volkan Şahin’le arkadaş olduğunu, Tuncel’in arada sırada Trabzon Merkez Komutanlığı’na geldiğini söyledi.

Bölükbaşı cinayetin ardından Erhan Tuncel duyunca şaşırdıklarını ve Volkan Şahin’e bir daha herkesle arkadaşlık yapmaması gerektiğini söylediğini aktardı.

İfadelerin ardından mahkeme heyeti duruşmayı sonlandırdı. Duruşmaya yarın tanıkların dinlenmesiyle devam edecek. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.