ManşetEditörün Seçtikleriİklim Krizi

Haziran ayı sıcaklık rekoru kırdı

0

Avrupa Birliği‘nin iklim değişikliği gözlemleme kurumu Copernicus İklim Değişikliği Servisi, geçtiğimiz Haziran ayının 1981 ve 2010 yılları arasında kaydedilen haziran sıcaklık ortalamasının üstüne çıkarak rekor kırdığını duyurdu. Buna göre sıcaklık ortalamanın 0.53 derece üstünde gerçekleşti.

Kaydedilen en sıcak Haziran ayı rekoru hala 2019 yılına ait. 2020 yılında 2019’a kıyasla 0.1 derece düşüş gözlemlendi. Üçüncü sırada ise 2016 yılının Haziran ayı yer alıyor.

Sibirya ve Arktik’te rekor sıcaklıklar

Gezegendeki sıcaklık ortalamasına en büyük katkı sunan bölge Sibirya ve Arktik oldu. Bu bölgede hem ortalama sıcaklık hem de aşırı sıcaklık anlamında rekor kırıldı.

Avrupa’nın kuzey bölümünde ortalama üstü sıcaklıklar yaşanırken, güneyde ortalamanın altındaydı. Avrupa genelinde ise geçtiğimiz ay kaydedilen en sıcak ikinci Haziran ayı oldu.

Son 12 ay ortalamanın 0.65 derece üstünde

Copernicus geçtiğimiz 12 ayın (Haziran 2019-Haziran 2020) sıcaklık değerlerine de yer verdi. Buna göre son bir yıl içerisinde gerçekleşen sıcaklık, ortalamanın 0.65 derece üstünde oldu.

Yıllık ölçümlerde 2016 ortalamanın 0.63 derece üstüyle birinci sırada, 2019 ise 0.59 derece üstüyle ikinci sırada yer alıyor. 2020 yılı bu şekilde devam ederse bu iki yılı geçeceğe benziyor.

Sebebi iklim krizi

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘nin (IPCC) 6.000’in üzerinde bilimsel çalışmayı inceleyerek hazırladığı 1.5ºC Küresel Isınma Özel Raporu küresel çapta meydana gelen sıcaklık artışlarının insanların eylemlerine bağlı sera gazı emisyonlarıyla doğrudan ilişkili olduğunu söylüyor.

Rapor, aynı zamanda küresel ısıtmanın endüstri öncesi döneme kıyasla 1,5 santigrat derece artışın üstüne çıkması durumunda ortaya çıkacak iklim felaketleri konusunda hükümetleri uyarıyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.