YerelDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşet

Salda Gölü’nde bilirkişi keşfi tamamlandı, gözler raporda

0

Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer alan Salda Gölü kenarında yapılmak istenilen Millet Bahçesi projesine karşı açılan davada Pazartesi günü mahkemenin talebi üzerine keşif incelemesi yapıldı.

Yedi bilir kişi, hakim, kaymakam, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlileri ile davalı ve davacı tarafın avukatlarının katıldığı keşifte, bölgede süre gelen çalışmalar ve alanın yapısı hakkında incelemeler yapıldı. Yeşilovalılar da ellerinde pankartlarla keşif sürecini izledi.

Koç: Bilirkişi raporuna göre karar açıklanacak

Yeşil Gazete’ye açıklama yapan davanın avukatlarından Tuncay Koç bilirkişi incelemesinin “Salda Gölü ÖÇKB Çevre Düzeni Planı, Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planına” karşı Ocak ayında açılan dava için gerçekleştirildiğini söyledi.

Bilirkişilerin dosyayı inceleyip bölgedeki tespitleriyle birlikte bir dosya sunacaklarını söyleyen Koç, bu aşamanın iki aya yakın sürebileceğini ve bu süre sonunda mahkemenin kararını açıklayacağını belirtti.

‘Koruma amaçlı tedbir çok az’

Bölgenin korunması gerektiğine dikkat çeken Koç, “Bu bölge hem SİT alanı, hem tabiat alanı, hem özel koruma alanı. Ancak turizm fonksiyonu getirilerek projenin yapılmasını istiyorlar. Biz bu projeyle bölgeye güzelliğini veren ‘hidromanyezit’ kumulların korunacağını düşünmüyoruz. Koruma amaçlı tedbir çok az” dedi.

Koruma planının itirazlar üzerine yapılan güncellemelerinin ilk plandan daha iyi olduğunu belirten Koç “İlk bize sunulan planda Salda Gölü’nün hiçbir özelliği hesaba katılmamış, sıradan Akdeniz kıyısına otel yapma projesi gibi anlatılmıştı” ifadelerini kullandı.

Yapılan değişikliklere rağmen bu planın da oldukça yetersiz olduğunu belirten Koç, “Bu proje ile Salda’da çok fazla insan sirkülasyonu yaşanacak. Göl ve çevresinin narin yapısı bunu kaldıramaz” değerlendirmesinde bulundu.

Salda Gölü’nü bekleyen tehlike

Salda Gölü ekolojik ve jeolojik yapısıyla dünyada ender bulunan göllerden biri. Onu bu kadar eşsiz yapan ve Maldivler’in güzelliğiyle anılmasına sebep olan şey ise beyaz ‘kum’ denilen aslında biyomineralizasyon sonucunda oluşan çökeltiler.

Güngör Tarım İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından 300 bin metrekarelik alana yapılması planlanan Millet Bahçesi’nde şu yapıların inşa edilmesi öngörülüyor: Büfe, iki adet kafe, restoran, yönetici-sağlık ünitesi, yöresel ürünlerin satılacağı çoklu alan, giyinme-soyunma kabinleri, mescit ve cankurtaran birimleri.

Burada yapılmak istenen Millet Bahçesi’ne karşı çıkanlar ise projenin göl ve çevresine zarar vereceğini belirtiyor. Kapalı bir havza olan gölün yoğun insan ziyareti sonrasında kendisini temizlemeyeceğini belirten Yeşilovalılar ve ekolojistler buraya özgü pek çok canlı türünün yok olacağı endişesi duyuyor.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.