ManşetDünyaEkoloji

Japonya’da sel felaketi: Can kaybı 40’a yükseldi, 1.3 milyon kişi tahliye edildi

0
Fotoğraf: Kyodo

Japonya‘nın Kumamoto ve Kagoshima eyaletlerinde Cumartesi görülen şiddetli yağışın ardından Kuma Nehri başta olmak üzere akarsuların taşmasına nedeniyle meydana gelen sel felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısı 40’a ulaştı. Kyoda Haber Ajansı 11 kişinin ise kayıp olduğunu duyurdu.

Bu süreçte 12 vilayette 71 toprak kayması yaşanırken, 1,3 milyondan fazla insan tahliye edildi. 10 bin Japonya Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) personelinin de destek verdiği bölgede yürütülen kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Yağmur 9 Temmuz’a kadar etkili

Hükümet, şiddetli yağmur toprak kaymalarına sebep olacağı için kurtarma ve yardım personelini iki katına çıkaracağını söyledi. Ekim ayında 90 kişinin ölmesine yol açan Hagibis Tayfunu’ndan sonra sel, bölgenin yaşadığı ikinci büyük felaket oldu.

Kabine Sekreteri Yoshihide Suga, düzenli olarak yaptığı basın açıklamalarının birinde yağmurun 9 Temmuz’a kadar etkili olacağını bildirdi. Suna “Batıdan doğu Japonya’ya uzanan geniş bir cepheden yağmur bekleniyor” dedi.

Fotoğraf: Kyodo

Düzensiz yağışlar artıyor

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve birçok bilimsel kuruluş iklim değişikliği yüzünden küresel ortalama sıcaklıkların artacağını ve bunun da kuraklık riskini, düzensiz ve aşırı yağış sıklığı ve miktarını ve fırtına gibi aşırı hava olaylarının sıklık ve şiddetini yükseltebileceğini ortaya koyuyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.