Manşetİklim KriziKent

İBB 350 bin karbon kredisi satarak 1.6 milyon lira gelir elde etti

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yaptığı çevre yatırımlarından elde ettiği 250 bin karbon kredisini Amerikalı bir firmaya sattı. Böylece Mart ayından bu yana toplamda 320 bin karbon kredisi satarak 1,6 milyon lira gelir elde etmiş oldu.

Avrupa Borsaları ile iletişime geçerek satışı gerçekleştiren İstanbul Çevre Yönetimi San.ve Tic.A.Ş. (İSTAÇ) elindeki altı milyon karbon kredisini de satarak toplamda 20,5 milyon lira kazanç sağlamayı ve bu parayı da yeni çevre yatırımlarında kullanmayı amaçlıyor.

Son dört ayda beş satış

Alanında uluslararası piyasanın önde gelen kuruluşu Gold Standard denetiminde karbon kredisi kazanan İSTAÇ, ilk defa mart ayında Avrupa Borsaları ile iletişime geçmişti. İlk satışını ise İngiliz bir firmaya yaparak  5 bin 800 dolar gelir elde etmişti. Bu satışın ardından gelen teklifler artmaya başladı. İSTAÇ son dört ayda toplam beş satış gerçekleştirdi.

Karbon kredisi piyasası

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında 2005’te yürürlüğe giren Kyoto Protokolü, iklim değişikliğine neden olan sera gazı salımını azaltmayı hedefliyor. Anlaşma, taraf ülkelere, karbon salımı kotası tanıyor.

Karbon salımını azaltmak için Kyoto Protokolü mekanizmalardan biri de “Emisyon Ticareti” mekanizması. Herhangi bir ülke ya da üretici kendi kotasını aşarsa, daha az karbon salımı yapan ülke ya da üreticiden karbon kotası satın alabiliyor. Karbon piyasasının bu yıl ki değerinin yaklaşık 3,1 trilyona ulaşması bekleniyor.

‘1 milyon 250 bin ağacınkine eşdeğer azaltım yapıyoruz’

Yapılan her bir ton azaltım için bir karbon kredisi kazanıldığını ifade eden İSTAÇ Genel Müdürü Mustafa Canlı, konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Biz, atık depolama alanlarında oluşan çöp gazının içindeki metanı yakarak karbondioksite çeviriyoruz. Böylelikle hem elektrik üreterek fosil yakıtlarla yapılacak üretimin önüne geçiyor, hem de metanı karbondioksite çevirerek 27 kat sera gazı azaltımı sağlıyoruz. Yıllık olarak gelen atık miktarına, yağış rejimine, hava sıcaklığına, çöpün sıkıştırılma oranına bağlı olarak ortalama 1,2 – 1,5 milyon ton azaltım gerçekleştiriyoruz. Ortalama olarak bir ağaç ömrü boyunca 0,4 ile 2 ton arasında karbondioksit tutar. Biz, yılda 1,5 milyon ton ile 1 milyon 250 bin ağacınkine eşdeğer bir azaltım yapıyoruz.”

‘İmamoğlu başkanlığında gelir elde etmeye başladık’

2010 yılından bu yana karbon kredisi elde edildiğini söyleyen Canlı, bu kredilerden gelir elde etmeye Ekrem İmamoğlu başkanlığında geçtiklerini söyledi. İSTTAÇ Genel Müdürü Karbon kredisi satışının yararlarını şöyle sıraladı:

Birincisi, kredi satın alan firma ve organizasyon çevreye olan duyarlılığını gösteriyor. İkincisi, insanlarda başta küresel ısınma olmak üzere çevre sorunlarına karşı bir farkındalık oluşmasına katkı sağlanıyor. Son olarak da gelir elde edilen böyle bir piyasanın varlığı birçok firmayı, çevreye duyarlı üretime özendirerek, sera gazı emisyonu azaltımı sağlıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.