DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro koronavirüse yakalandı

0

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, devlet televizyonu TV Brasil‘de  koronavirüs testinin pozitif çıktığını doğruladı. Bolsonaro sağlık durumunun iyi olduğunu, yüksek ateş dışında ağır semptomlar göstermediğini söyledi. Pazar günü kendisini hasta hissettiğini belirten Brezilya lideri, Pazartesi günü başkent Brasilia’daki bir askeri hastanede koronavirüs testi yaptırdığını bildirdi.  Bolsonaro, dördüncü defa koronavirüs testi olmak ve ciğerlerini kontrol ettirmek için hastaneye gitmişti.

Jair Bolsonaro, Tv’deki konuşmasında, “Bu hastalığın eninde sonunda toplumun önemli bir kısmına yayılmasını bekliyorduk, sonunda bana da geldi” dedi. Devlet Başkanı’nın ekibinden önceki gün yapılan açıklamada da siyasetçinin pazar gününden beri kendini iyi hissetmediği, koronavirüs test sonucu beklenirken hidroksiklorokin tedavisinin uygulanmaya başlandığı aktarılmıştı.

‘Basit bir grip gibi’ demişti

Brezilyalı lider, bugüne kadar koronavirüs krizinin etkilerini küçümsemesi dolayısıyla eleştiriliyordu. Ekonomiye zarar verdiği gerekçesiyle eyalet liderlerini sokağa çıkma yasaklarını gevşetmeye çağıran aşırı sağcı lider, maske takmanın etkilerini hafife alan açıklamalar yapmıştı.

Brezilya halkı ve bilim insanları tarafından salgına karşı yeterince önlem almamakla suçlanan Bolsonaro, koronavirüs için “Basit bir grip gibi” demişti.

Brezilya, 1,6 milyon koronavirüs vakası ve 65 bin kişinin koronavirüs yüzünden hayatını kaybetmesiyle krizi en olumsuz şekilde yaşayan ABD‘den sonraki ikinci ülke. Ülkede Bolsonaro’nun koronavirüse karşı aldığı önlemleri eleştiren iki sağlık bakanı görevlerinden istifa etti.

Yüksek Mahkeme’yle de karşı karşıya geldi

Jair Bolsonaro daha önce Brezilya’daki cezaevleri, kiliseler, mağazalar ve okullarda maske takma zorunluluğu getiren koronavirüs önlemleri yasasının bazı kısımlarını veto etmişti. Ülkede bazı eyaletler ve kentler, merkezi idareden bağımsız olarak maske zorunluluğu uyguluyor.

Liderliğini yaptığı hükümet, haziran ayının başında açıkladığı bir karar ile bundan sonra koronavirüs ölüm ve vaka sayılarını açıklamayacağını duyurmuştu; ancak bu karar daha sonra Yüksek Mahkeme tarafından bozuldu.

Maskesiz etkinliğe katıldı

Bolsonaro, pazar günü de ABD Büyükelçiliği‘ndeki 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamalarına katıldı. Dışişleri Bakanı Ernesto Araújo‘nun paylaştığı fotoğrafta katılımcıların maske takmadığı ve sosyal mesafe kurallarına özen göstermediği görüldü.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.