Manşetİklim Krizi

Araştırma: Sıcaklık dalgalarının sayısı ve yoğunluğu son 70 yılda arttı

0
İllüstrasyon: Chialing Yang

Yeni yapılan bir araştırmaya göre sıcak hava dalgaları 1950’lerden bu yana hem uzunluk hem de sıklık olarak arttı. Ancak bu artış gezegenin bütün bölümlerinde aynı şekilde yaşanmıyor.

Çalışmaya göre Amazon, Brezilya’nın kuzey doğusu, batı Asya ve Akdeniz bölgesinde son 70 yıl içerisinde gezegenin diğer kısımlarına göre daha fazla artış gözlemlendi. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise artış yaşanmadı.

Ortalama yoğunlukta artış yok

Nature Communications’da yayınlanan araştırma sıcak dalgalarına ilişkin gezegenin tümünde artış eğilimi göstermeyen tek göstergenin ise ortalama yoğunluk olduğunu gösteriyor.

Ortalama yoğunluk sezon boyunca görülen bütün sıcak hava dalgalarında ölçümlenen ortalama sıcaklığı tarif ediyor. Ortalama yoğunluk yalnızca Avustralya’nın güneyi, Afrika’nın belirli bölümleri ve Güney Amerika’da yükseldi.

Fotoğraf: AA

Kümülatif yoğunluk artıyor

Ancak araştırma aynı zamanda kümülatif sıcaklık olarak da bilinen kümülatif yoğunluğu da inceledi. Bu değer ise her bir sıcak dalgasının başlangıcında ortalama eşiğin ne kadar üstünde sıcaklık yaşandığını tarif ediyor.

Buna göre kümülatif yoğunluk miktarı 70 yıl boyunca gezegenin tümünde artış gösterdi. Her on yılda bir 1C ile 4.5C arasında artış yaşanırken Orta Doğu, Afrika ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde artış miktarı 10C’ye ulaştı. 

Sebebi küresel ısıtma

Çalışmanın baş yazarlarından biri olan Avustralya Araştırma Konseyi İklim Aşırılılıkları Araştırma Merkezi’nden Sarah Perkins-Kirkpatrick Guardian’a yaptığı açıklamada bu durumun küresel ısıtmanın bir sonucu olduğunu söyledi.

Perkins-Kirkpatrick “Tanık olduğumuz sıcaklık dalgalarındaki bölgelere göre dramatik değişim ve bu olayların sayısındaki hızlı artış, küresel ısıtmanın bizimle birlikte olduğunun ve hızlandığının kesin göstergeleri” dedi.

Politikacıların bu konuda eyleme geçmeleri gerektiğini belirten araştırmacı “Hareketsizlik zamanı bitti” ifadelerini kullandı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.