ManşetEkolojiSağlık

Bodrum’da sahile dökülen beyaz kumun silikozis hastalığına neden olduğu ortaya çıktı

0

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Muğla’nın Bodrum ilçesinde otellerin sahillerini Maldivler’e benzetmek için ‘beyaz kum’ diye plaja serdiği maddenin aslında silis (kuvars) kumu olduğunu bildirdi. Tehlikeli bileşenler içeren bu madde, tozunun solunması halinde silikozis hastalığına sebep oluyor. 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bodrum Belediyesi ekipleri, bazı sahillerde oteller tarafından beyaz kum yerine kuvars tozu döküldüğü ihbarı üzerine çalışma başlatmıştı.

İşletmelere yaptırım uygulanacak

Araştırmada, tozların Yalıkavak, Gündoğan, Küçükbük, Bitez ile Torba mahallerinde turizm sezonu öncesinde sahile döküldüğü, doğal alana iş makineleriyle müdahale edildiği tespit edildi.

Sahilden numune alan ekipler, bölgedeki site, tatil köyü, rezidans, restoran, ‘beach kulüp’ ve otellerde inceleme yaparak tutanak tuttu. Tutanakların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne iletileceği, tahlillerin ardından işletmelere gerekli yaptırımların uygulanacağı belirtildi. Plajların eski haline getirilmesi için de işletme yetkililerine uyarılar yapıldı.

Silikozis hastalığına sebep olabilir

Numune kumlardan birinde yüzde 85.3 oranında, bir diğerinde ise yüzde 92.4 oranında yüksek silisyum dioksit saptandı. Kolayca solunulabilecek kum tozunun akciğer hastalığı olan silikozis hastalığına sebep olabileceği belirtildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.