TürkiyeManşet

Ankara Adliyesi önünde avukatlara biber gazlı müdahale

0
Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel

Baro başkanlarının bugün yapmayı planladığı Büyük Savunma Mitingi’nin valilik kararıyla yasaklanması hakkında suç duyurusunda bulunmak için Ankara Adliyesi’ne giden avukatlara polis müdahale etti.

Koronavirüs salgını gerekçe gösterilerek yolları kesilen avukatlara biber gazı sıkıldı.  Avukatlar, polis müdahalesine tepki göstererek adliye önünde oturma eylemi başlattı.

Valilik tarafından gelen engele karşı suç duyurusu

Barolar, bugün TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak olan baro teklifine karşı cuma günü Başkentte Büyük Savunma Mitingi için çağrı yapmıştı.

Bunun üzerine Ankara Valiliği, koronavirüs salgınını gerekçe göstererek kentte her türlü toplantı, yürüyüş ve gösterinin 15 gün süreyle kısıtlandığını duyurmuştuBaro başkanları ve avukatlar ise Savunma Mitingi’nden vazgeçmeyeceklerini açıklamış ve avukatlara suç duyurusunda bulunma çağrısında bulunmuştu.

Sağkan: İstiyorsunuz ki herkes sussun

Gazete Duvar’da yer alan habere göre polis müdahalesi öncesinde avukatlara seslenen Ankara Barosu Başkanı Erinç SağkanSavunmadan hiç haz etmediniz, biliyoruz. Teslim alamadığınız baroları parçalayarak cübbelerimize düğme dikmeye çalışıyorsunuz. İstiyorsunuz ki herkes sussun bu karanlık böyle sürsün” dedi. Sağkan konuşma devamında şunları söyledi:

Barolar çok oldu diyorsunuz ya. Siz yargıyı bağımlı kıldıkça, insan haklarını ayaklar altına aldıkça biz de çok olmaya devam edeceğiz. Siz çocuk cinayetlerine, kadın cinayetlerine doğa talanına sessiz kaldıkça biz çok olmaya devam edeceğiz. Çünkü bu ülkede avukatlar var.

Aydınlığı onlar temsil ediyor. Demokrasi adına ne varsa onlar temsil ediyor. Bizlere iyi bakınız. Teker teker saymakla bitireceğinizi düşündüğünüz avukatlar gökyüzü kadar büyük kararlılığı cübbelerinin altında taşıyorlar. Susmuyoruz, korkmuyoruz, biat etmiyoruz.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım

Teklif neden eleştiriliyor?

AKP’nin hazırladığı teklifin geçmesi halinde, 5 binden fazla avukat bulunan kentlerde, asgari 2 bin avukatın bir araya gelmesiyle yeni baro kurulabilecek. Teklif, özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük baroların bölünmesiyle sonuçlanacağı ve baroların ideolojik kamplara ayrılacağı gerekçeleriyle eleştiriliyor.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.