İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

T24’e ‘Fuat Avni tweetleri davası’nda beraat

0

Kararda şu ifadeler kullanıldı: “Sanık hakkında terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek  yardım etmek suçundan kamu davası açılmış ise de, üzerine yüklenen suçun unsurları oluşmadığından ve yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olduğundan beraatine karar verildiği..” 

‘Burada gazetecilik yargılanıyor’

Doğan Akın savunmasında özetle şunları söyledi:

Gazetecilik; olayların, kişilerin ve kurumların, yayınlara konu oldukları için ‘meşrulaştırıldığı’ şekilde değerlendirilecek bir meslek değildir. Gazetecilikte sadece katıldığınız görüşlerin yayınını yapmazsınız. Biz örneğin terör saldırılarını da, cinsel saldırıları da yayımlıyoruz, ancak bu yayınlar o saldırıları meşrulaştırmaya çalıştığımız anlamında yorumlanamaz. Kamuoyunun haber alma, gazeteciliğin haber verme görevi yolundaki yayınları “meşrulaştırma” iddiasıyla değerlendirmek, gazeteciliği icra edilemez hale getirir.”

Gazetecilerin yargı mensupları, savcılar gibi davranmasının beklenemeyeceğini belirten Akın, cemaat aleyhine çok sayıda yayın yaptıklarını da belirtti. Doğan Akın, iddianamede, T24’ün örgütle hiçbir bağının olmadığının belirlendiğini hatırlatarak, “Bu tür davaların; darbe girişimi gibi anayasaya, demokrasiye, topluma karşı büyük bir suç karşısında bütün kesimleriyle bir araya gelmesi beklenen toplumun kafasında soru işaretleri yarattığını, hukuk ve demokrasi için birliktelik arayışına zarar verdiğini düşünüyorum. Burada gazetecilik yargılanıyor, suçlamaları reddediyorum” ifadelerini kullandı. 

Birgün’ün davası ertelendi

BirGün yöneticilerine aynı gerekçeyle açılan davanın dün görülen dördüncü duruşmasından ise karar çıkmadı. BirGün yazarı Barış İnce, Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Yılmaz, Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın ve çalışanı Cansever Uğur; ‘silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme’ iddiasıyla yargılandığı dava kapsamında İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktı.

Mahkeme heyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na müzekkere yazılarak gazetecilerin herhangi bir dernek, sendika ya da meslek odasına üye olup olmadıklarının sorulmasına; üyeler ise söz konusu kurumların kanun hükmünle kararnameyle kapanıp kapanmadıklarının sorulmasına hükmetti. Davanın bir sonraki duruşması 13 Ekim’de görülecek.

Ne olmuştu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Temmuz 2019’da, T24, Birgün ve Diken’in de aralarında bulunduğu bir grup haber sitesine, 2014-2016 yıllarında “Fuat Avni” mahlasıyla kullanılan Twitter hesabından yapılan bazı paylaşımları “neden haber yaptıkları” gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı. Açılan davalarda gazeteciler “terör örgütüne üye olmamakla birlikte, yardım ve yataklık”tan 15 yıla varan hapis cezası istemiyle yargılanıyordu. 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.