YerelDoğa MücadelesiManşet

Kaş’taki bölgelerin koruma derecesinin düşürülmesini mahkeme iptal etti

0
Patara

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Alanya Kalesi, Demre Taşdibi Yarımadası, Patara ve Fırnaz Koyu çevresinin sit derecesi düşürülmesine yönelik karar mahkeme tarafından bozuldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 22 Ağustos 2017 tarihinde onayladığı 2018’de Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile bahsi geçen alanların kimi bölümleri 1’inci derece doğal sit alanından çıkarılmış, 2’nci ve 3’üncü derece doğal sit alanı konumuna düşürülmüştü. Bu da bölgenin yapılaşma tehdidiyle karşılaşması anlamına geliyordu.

Mahkeme: Rapor ihale usulü bir şirkete hazırlatılmış

Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Kaş Turizm Tanıtma Derneği ve Peyzaj Mimarları Odası söz konusu kararın iptalini isteyerek konuyu yargıya taşıdı. Kararın bölgede turizm aktiviteleri ile kimi yapıların inşa edilmesinin önünü açtığına dikkat çeken kurumlar, Antalya 4’üncü İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Birgün’den Gökay Başcan’ın haberine göre mahkeme, bilirkişi raporunu ciddiye aldı ve sit statülerinin değişikliğinin iptaline karar verdi.

Bakanlığın 2015 yılında hazırlattığı, ‘Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi Kaş Gelemiş Mahallesi Patara, Kaş Yeşilköy Fırnaz Koyu ve Çevresi Doğal Sit Alanı Sonuç Raporu’na ilişkin tespitlerde bulunan mahkeme, raporun yetersizliğine ve yine raporun ihale usulü bir şirkete hazırlatılmasının mevzuata uygun olmadığını belirtti. Kararda ayrıca rapor için bitki türü listesi gibi birçok eksikliğe dikkat çekildi.

Fotoğraf: Fırnaz Koyu

Bakanlığın raporu hukuka aykırı

Yine mahkeme, bakanlığın raporu kendisinin hazırlanması gerektiğine ve farklı kategorilere ayrılan alanların ayrı statü verilmesini gerektiren farklılıklarının bilimsel gerekçelerle ortaya konulamamış olması nedenleriyle hukuka uyarlık bulunmadığına dikkat çekti.

Davanın avukatlarından Tuncay Koç yaptığı yazılı açıklamada, “2020 yılı Patara yılı ilan edilmiştir. Fakat Patara’nın bir kısmının 3’üncü dereceye düşürülmesine, hala bakir olan Fırnaz koyunun imara açılmasına bu kararla müsaade edilmemiştir. Doğaseverle adına güzel bir gelişmeyi duyurmanın sevincini yaşamaktayız” dedi.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.