İfade ÖzgürlüğüKoronavirüs SalgınıManşet

Prof. Kayıhan Pala’ya ‘halkı paniğe yönlendirmek’ten soruşturma

0

Uludağ Üniversitesi, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Grubu Üyesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala hakkında soruşturma açtı. Bursa Valiliği’nin ihbarının ardından açılan soruşturmada Pala, “halkı yanlış bilgilendirmek” ve “paniğe yönlendirmek”le suçlandı.

Savcılık ‘görevsizlik’ kararı vermişti

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine gör, Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın 21 Nisan 2020 tarihinde Covid-19 salgınına ilişkin “enBursa.com” adlı haber sitesine verdiği röportajın ardından Bursa Valiliği İl İdare Kurulu Müdürlüğü, Pala’yı ihbar etti. Pala’nın “halkı yanlış bilgilendirdiği” ve “paniğe yönlendirici açıklamalar yaptığı” iddialarını içeren ihbarı değerlendiren Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmanın sonunda “görevsizlik” kararı verdi. Savcılığın soruşturma dosyasını Uludağ Üniversite’sin göndermesi üzerine, üniversite yönetimi Pala hakkında soruşturma başlattı.

Pala suçlamaya konu olan söyleşisinde,  Türkiye’nin salgını baskılamak yerine etkisini azaltma yöntemini seçtiğini ancak vaka sayısının 1,3 milyar nüfuslu Çin’i geride bıraktığını söylemişti. Kayıhan Pala, Sağlık Bakanlığı‘nın gerekli verileri açıklamamasını da eleştirmiş şeffaflık çağrısı yapmıştı. 

TTB Başkanı: Pala’nın yanındayız 

Açılan soruşturmaya tepki gösteren TTB Başkanı Sinan Adıyaman da bir açıklama yaparak, TTB Merkez Konseyi ve tüm tabip odalarının Pala’nın yanında olduğunu söyledi:

Türk Tabipleri Birliği olarak bağımsız bilimden, demokrasiden ve özgürlüklerden yanayız. TTB Covid-19 İzleme Grubu üyesi olan Prof. Dr. Kayıhan Pala da aynı zamanda halk sağlığı uzmanıdır. Bu zamana dek yaptığımız açıklamalar belgeli ve verilere dayalıdır. TTB Merkez Konseyi ve tüm tabip odaları Kayıhan Pala’nın yanındadır. Bundan sonra da bağımsız ve özgür olarak Covid-19 ve toplum sağlığını ilgilendiren tüm konularda TTB ve kurulları açıklama yapmaya devam edecektir” 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.