YerelDoğa MücadelesiManşet

Murat Dağı’nda altın madenine verilen ‘ÇED Olumlu’ raporunun iptali kesinleşti

0

Kütahya’da bulunan Murat Dağı’nda açılmak istenen altın madeni projesine ilişkin verilen ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali Danıştay tarafından onaylandı. Böylece Murat Dağı maden tehlikesinden kurtulmuş oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Murat Dağı’nda Anadolu Export Maden firması tarafından açılmak istenen altın madeni projesi için ÇED Olumlu kararı vermiş, bölge sakinleri, baro ve çok sayıda yurttaş bu karara karşı dava açmıştı.

‘İnsan sağlığına, orman ve bitki varlığına zararlı’

Mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti 19 Ağustos’ta yaptığı inceleme sonrasında  “Biyoloji ve Kimya Bilimi, Çevre, Harita, Hidrojeoloji, Jeoloji, Maden, Orman ve Ziraat Mühendislikleri açısından bölgenin maden faaliyetine uygun olmadığı kanaatine varılmıştır” ifadelerini kullanmıştı.

Davaya bakan Kütahya İdare Mahkemesi projenin projenin insan sağlığı, orman ve bitki varlığı, hayvanlar, yeraltı ve yüzey suları ile tarım alanları açısından önem arz eden riskler barındırdığını belirterek raporun iptaline karar vermişti.

Mahkeme kararına karşı temyiz

Kütahya İdare Mahkemesi’nin kararından sonra temyiz yolunu deneyen Anadolu Export ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kütahya İdare Mahkemesi’nin kararının düzeltilmesini talep etti. Danıştay Altıncı Dairesi’nde görüşülen davanın kararı dün açıklandı.

Gazete Duvar’dan Osman Çaklı’nın haberine göre Danıştay, Kütahya İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen “ÇED olumlu” raporu ve durdurulan madencilik çalışmasının, hukuka ve usule uygun olduğunu belirtti. Mahkeme, kararın bozulmasını gerektirecek bir sebep olmadığına ve 2577 sayılı idari yargılama usulü kanunu uyarınca, karar düzeltme yolunun kapalı olduğunun duyurulmasına oybirliği ile karar verdi.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.