SağlıkKoronavirüs SalgınıManşet

Maske bizi virüsten koruyor mu?

0

Koronavirüs tedbirleri kapsamında dünyanın birçok ülkesinde vatandaşlara maske takma zorunluluğu getirildi. Türkiye’de de maskenin İçişleri Bakanlığı‘nın talimatı doğrultusunda 49 ilde hayatın tüm alanlarında, 32 ilde ise alışveriş merkezi, market, restoran, kafe ve kuaför gibi insanların toplu halde bulunduğu iş yerlerinde takılması gerekiyor.

Peki gerçekten kullanılan maskeler bizi virüsten koruyor mu?

Maskeli olmak ya da olmamak

Providence Health Care’de mikrobiyoloji laboratuvarı direktörü Dr. Rich Davis bu sorunun yanıtını hazırladığı bir deney ile gösterdi. Deneyde hazırladığı atar plakalarına ilk olarak maskesiz bir şekilde daha sonra da maske takarak hapşırdı, şarkı söyledi, konuştu ve öksürdü.

Deney sonucunda bakteri kolonilerininin plakadaki izlerini inceleyen Davis, maskenin neredeyse bütün koşullarda koruma sağladığını ortaya koydu:

Peki ya mesafe?

Davis benzer bir deneyi bu sefer de fiziksel mesafenin etkisini incelemek için tekrarladı. Bakteri kültürü plakalarını 2,4 ve 6 feet uzaklığa yerleştirdi (2 ft ≈0.61 metre) ve her bir plakaya yaklaşık 15 saniye boyunca sert bir şekilde öksürdü. Deney maskeli ve maskesiz olarak tekrarlandı.

Deney sonucunda plakadaki tanecikleri inceleyen Davis, 6 feet mesafede (1.82 ≈ metre) plakada maskesiz durumda oldukça az bakteri bulunduğunu belirledi. Ancak maske, bütün uzaklıklarda neredeyse tam bir koruma sağladı:

Dr. Davis, yaptığı açıklamada “Bu deneyin gerçekte bir Covid-19 virüsünün nasıl yayıldığını göstermediğini biliyorum. Ancak boğazımdaki normal bakteriler taneciklerin nasıl yayıldığını ve maskenin bunu nasıl engellediğini gösteriyor” dedi.

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.