Koronavirüs SalgınıManşetSağlık

Internet kafe ve düğün salonları açıldı, uzmanlar uyarıyor: Böyle gitmez

0

Türkiye’de 1 Temmuz itibarıyla ‘normalleşme’de bir adım daha atıldı. Bu kapsamda sinema ve tiyatrolar, açık hava konserleri, internet kafe, elektronik oyun, düğün ve nişan salonları yeniden faaliyete geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın talimatıyla yayımlanan İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, sosyal mesafe kurallarına uygun olarak düğün salonları bugün itibaren faaliyetlerine başlayabilecek. Açık havada, mümkün olduğunca kısa sürede yapılacak düğünlerde maske kuralına uyulacak ve takı törenleri ve temaslı oyunlar yapılmayacak. Karşılama ve uğrulama törenlerinde genelgede belirlenen kurallara uyulacak.

Internet kafeler ve elektronik oyun yerlerine maskesiz girilemeyecek, içeride maske çıkarılmayacak.Mart ayında faaliyeti durdurulan ve bugün yeniden açılacak sinema, tiyatro salonu ve gösteri merkezleri gibi işletmelerde yeni kurallar geçerli olacak. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da  75 ilde bulunan Gündüzlü Bakım Merkezleri ‘nin faaliyetlerinin 1 Temmuz’dan itibaren yeniden başlayacağını duyurmuştu.

Ceyhan: Normalleşme beklenenin üzerinde olumsuz etki yaptı

Hürriyet’ten Sedat Ergin’e konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise  Covid-19 salgınında normalleşmenin beklenilen üzerinde olumsuz etki yaptığını söyledi. 

Ceyhan şunları söyledi: Salgın yazdan etkilenecek diye hesaplandı, biraz ona güvenerek çok hızlı bir normalleşme modeli uygulandı. Bunu uygulayan her ülke bir yerde takıldı. Normalleşmenin etkisi öngörülemedi. Normalleşme gerçekten beklenilenin çok üzerinde olumsuz etki yaptı. Bizim normalleşme adımlarımızla birlikte vakaları indirememeye başladık.”

Bu virüs yükü ve bu kadar vaka yükü ile uzun süre gidemeyiz diyen Ceyhan, “En kısa sürede mutlaka ekstra tedbirler almamız lazım. Çünkü görülen o ki, ek tedbirler olmadan mümkün değil. Bu kadar tedbirle bu kadar gidiyor bu iş”  diye konuştu.

Fauci: Günlük vaka sayısı 100 bine ulaşırsa şaşırmam

Normalleşme girişimlerine ABD’de de sağlık uzmanlarından tepki var. ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci,  Senato’da düzenlenen Covid-19 oturumunda ‘şu anki eğilimim devam etmesi halinde ülkedeki 40 bin civarında seyreden günlük vaka sayısının 100 bine ulaşabileceğini’ söyledi. Fauci, “Amerikan halkına durumun daha da kötüye gidebileceğini söylememizde fayda var” dedi.

Antony Fauci, salgında bazı eyaletlerin durumu iyiyken bazı eyaletlerde durumun kötüye gittiğine işaret ederek, “Amerikan halkına durumun daha da kötüye gidebileceğini söylememizde fayda var” ifadesini kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.