Türkiyeİfade ÖzgürlüğüManşet

Çağlayan’da toplanan binlerce avukat yeni düzenlemeyi protesto etti

0

AKP’nin çoklu baro sistemini hayata geçirmek için hazırladığı düzenlemeyi bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunmasının ardından  İstanbul Barosu, tasarıyı protesto etmek için Savunma Mitingi düzenledi. Miting için İstanbul Çağlayan Adliyesi‘nin önünde toplanan avukatların çevresi polis tarafından bariyerlerle çevrildi.

Avukatların direnişinin ardından bariyer genişletildi.

‘Hukukçu siyaset yapmasın istiyorlar’

Mitingde konuşan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, baskılara rağmen insan hakları mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Durakoğlu’nun konuşması sıklıkla (Metin) “Feyzioğlu, istifa!” sloganlarıyla kesildi:    

Savunma hakkı kısıtlandı. Niye onun avukatlığını yapıyorsun diye sorgulanıyor duruşmalarda avukatlar. Kimisi açlık grevinde kimisi ölüm orucunda avukatların. Hayatlarını değil, avukatlıklarını kaybedecekleri için direniyorlar. Adil yargılanmayı istiyor avukatlar. (…)

Hukukçular siyaset konuşmasın istiyorlar. Sonuna kadar konuşacağız. Anlatamadık biz bu iktidarlara. Bizim yasamızın 75. ve 94. maddesi insan haklarına sahip çıkmamız gerektiğini söylüyoruz. Yumruğu kimin attığına bakmam ben. Benim işim bu. İnsan hakları mücadelesi vermek.

‘Bu ülkenin dirence ihtiyacı var’

Durakoğlu konuşmasında baroların Ankara girişinde durdurulmak istenen yürüyüşüne (Savunma Yürüyor) de değindi:

Bir polis devletinden bahsediyorum. Biz buradan geri dönemeyiz. Bu ülkenin dirence ihtiyacı var, bunu en iyi uygulayacak bir ülkenin mensuplarıyız biz. Yurttaşların bu dirence ihtiyacı var. O direncin sahibi avukatlarıdır. Bunları hatırlatacağız onlara. Bu hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Bu yapının üniter devlet yapısına aykırı olduğunu kanıtlayacağız.

‘Mücadele genlerimizde’

Teklifin geçmemesi için demokratik haklarının tümünü kullanacaklarını söyleyen Durakoğlu, 12 Eylül askeri yönetimince İstanbul Barosu’nun kapısına mühür vurulmasını hatırlattı ve şöyle konuştu: 

İstanbul Barosu avukatlarında bir genetik kod gelişti. Mücadele kodu gelişti. Eğer kriz zamanlarında, yargıya tehdit savurulduğu zamanda avukatlar susarsa Orhan Apaydın‘a kendilerini borçlu hissedeler. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Mücadele bizim genetik kodumuzdur. Yargı bağımsızlığı için, sonuna kadar mücadele edeceğiz.

Büyük Savunma Mitingi 

Barolar 4 Temmuz Cumartesi günü tüm Türkiye’den avukatların katılımı ile Ankara’da büyük bir ‘Savunma Mitingi’ hazırlığı yapıyor. Ankara’da düzenlenecek olan mitingin yer ve saati önümüzdeki günlerde açıklanacak. Yapılacak mitinge izin verilmemesi durumunda ise, farklı eylem çeşitleri değerlendirilecek.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.