DünyaManşet

Belçika’dan Kongo’ya yıllar sonra ilk kez resmi özür

0

Belçika Kralı Philippe, kolonyal dönemde Kongolulara karşı işlenen suçlardan ötürü ilk kez resmi bir özür yayınladı.

Kral Philippe’in Kongo Cumhurbaşkanı Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo‘ya hitaben yazdığı özür mektubu, Demokratik Kongo Cumhuriyeti‘nin Belçika‘dan bağımsızlığının 60. yıldönümüne denk geliyor.

Mektupta “Kral, II. Leopold‘ün yol açtığı şiddet olayları ve acılar nedeniyle en içten özürlerimi sunarım” ifadeleri yer alıyor.

Başbakan Sophie Wilmès’in de gün içinde yapacağı konuşmada kolonyal dönemde yapılan muameleden ötürü Belçika hükümeti adına özür dilemesi bekleniyor.

‘Ayrımcılığın yeniden kanattığı yaralar…’

Kral Phillippe‘in mektubundan bazı ifadeler şöyle:

Bağlarımızı daha fazla güçlendirmek ve dostluğumuzu daha verimli kılabilmek için ortak geçmişimizi gerçeğin ışığında ve dinginlikle konuşabilmeliyiz. Tarihimiz, ortak başarılardan olduğu kadar, acı dolu bölümlerden de oluşuyor.

Toplumumuzda hala mevcut olan ayrımcılığın yeniden kanattığı geçmişten gelen yaralar dolayısıyla en kalpten üzüntülerimi sunmak isterim.

Geçtiğimiz haftalarda, ülkede pek çok sömürgeci ve köle tacirinin heykeli Black Lives Matters protestoları sırasında devrildi, tahrip edilmişti.

Milyonların ölümünden sorumlu

II. Leopold, Kongo‘yu 1885’ten 1908’e kadar kendi mülkü olarak yönetti. Milyonlarca Kongolu’yu köleleştirdi ve bu dönem boyunca vahşetlere yol açtı.

Bu dönemde beş – 15 milyon arası Kongolunun, doğrudan sömürgecilik nedeniyle öldüğü sanılıyor. Sömürgeciliğin yarattığı vahşetin boyutu, Belçika’nın 1908 yılında Kongo’nun yönetimini II. Leopold’den almasına yol açmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.