EnerjiManşetYerel

Bartın Platformu: Termik santral süreci neden bitmiyor?

0

Bartın Amasra bölgesindeki termik santrallere karşı mücadele veren Bartın Platformu, Amasra’da devam eden termik santral ile ilgili devam eden ÇED sürecini iptal etmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na çağrıda bulundu.

Platformun açıklamasında Hattat Holding tarafından bölgedeki termik santrallerin yapımıyla ilgili mahkeme kararlarına yer verildi ve izlenen ÇED süreçlerinin hukuksuz olduğu belirtildi.

13 mahkeme kararı aleyhte

Gömü köyünde yapılmak istenen termik santral ile Tarlaağzı Köyü’nün batısındaki orman alanında yapılmak istenen kül barajıyla ilgili Mahalli Çevre Kurulu’nun vermiş olduğu ÇED olumlu kararının iptali için Zonguldak İdare Mahkemesi’ne dava açıldığı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Bartın Platformu olarak sormak istiyoruz. Hukuksuz bir şekilde yürütülen bu termik santral süreci neden bitirilmiyor? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve diğer bakanlıklar neden bu hukuksuz süreci devam ettiriyor? Neden ülkenin her yerinde aynı uygulamalar yapılmıyor?

Hattat Holding Amasra’da ilk kez 2009 yılında 2640 MW gücünde bir termik santral yapmak için ÇED başvurusu yapmıştı. Süreç içinde başvuru yapılan Tarlaağzı ve Gömü köylerinin termik santral ve ilgili tesislerin yapımı için uygun olmadığı dokuz kez idari olarak, dört kez de mahkeme kararıyla tescil edilmişti. Holding, buna rağmen 2019 yılında aynı yere, termik santralin ismini değiştirerek 1320 MW gücünde yeni bir termik santral başvurusunda bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önceki idari ve mahkeme kararlarını dikkate almadı ve 2019 yılında yeniden ÇED sürecini başlattı.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.