DünyaAvrupa'da Yeşil DalgaManşet

Polonya seçimleri ikinci tura kaldı: Duda, Yeşillerin adayı Trzaskowski ile yarışacak

0

Polonya’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, sağcı popülist Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ilk turda seçilmek için yeterli oyu alamadı. Başkent Varşova’nın Belediye Başkanı Rafał Trzaskowski’nin yakaladığı çıkışla, seçimler ikinci tura kaldı.

Ipsos’un seçim sonrası anketine göre iktidardaki muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi‘nin (PiS) desteklediği Duda oyların yüzde 41,8’ini alırken Trzaskowski yüzde 30,4’ünü kazandı. Rafal Trzaskowskyi’yi Yeşiller, sol ve liberallerin oluşturduğu Sivil Platform ((PO) destekliyor. İki aday 12 Temmuz’da yapılacak ikinci turda yarışacak. Seçimleri bağımsız aday Szymon Hołownia seçimleri üçüncü, faşist-milliyetçi aday Krzysztof Bosak dördüncü sırada bitirdi.

İlk turda elenen dokuz cumhurbaşkanı adayının Trzaskowski’ye ikinci turda destek vermesi ve 48 yaşındaki siyasetçinin seçimi ikinci turda kazanması ihtimal dahilinde.

‘Polonya’nın kaderi değişebilir’

İlk turda hiçbir adayın yüzde 50 oranına ulaşamaması nedeniyle, seçimlerin ikinci turu 12 Temmuz’da yapılacak. Yorumcular, seçim sonuçlarının PiS’in iktidarı sırasında toplumsal kutuplaşmaya maruz bırakılan Polonya’nın siyasi kaderini değiştirebileceğine dikkat çekiyor.

Andrzej Duda oy kullanırken.

 

PiS, 2015’te iktidara gelişinden bu yana AB tarafından demokrasiyi geriletmekle eleştiriliyor. Cumhurbaşkanı Duda da seçim kampanyasında muhafazakâr tabanına hitap etmek için sık sık eşcinsellere karşı nefret söylemi kullanıp milliyetçi çıkışlar yaptı. Polonya Cumhurbaşkanı, dün akşamki seçim sonuçlarından sonra yaptığı açıklamada da, eleştirilere maruz kalmasına rağmen beş yıl önceki ilk turdan daha fazla oy aldığını söyledi.

2018’de de PiS’in adayını elemişti

Özgürlükçü bir temelde kısa ama enerjik bir kampanya yürütüp ‘yeni bir dönem vaat eden’ Varşova Belediye Başkanı Trzaskowski ise diğer adaylara oy veren herkese ikinci turda birleşme çağrısı yaptı. Trzaskowski, “Seçimler en önemli şeyi ortaya koydu: Toplumumuzun yüzde 58’i değişim istiyor. Bütün vatandaşlara şunu söylemek istiyorum, sizin adayınız olacağım. Değişimin adayı olacağım” diye konuştu. 

Trzaskowski 2018 yılındaki yerel seçimlerde iktidardaki PiS’in adayı karşısında başarı göstermiş ve Varşova belediye başkanlığına seçilmişti. Muhalefet partilerinin oluşturduğu Sivil Platform’un ilk belirlediği adayın anketlerde düşük oy oranına sahip olması üzerine Trzaskowkski mayıs ayı ortasında aday gösterilmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.