Avrupa'da Yeşil DalgaManşetYeşillerden

Parti içi muhalefete rağmen: İrlanda’da hükümet Yeşiller sayesinde kuruldu

0
Eamon Ryan ile Catherine Martin

İrlanda’da merkez sağcı Fianna Fail, Fine Gael ve Yeşiller Partisi uzun süren pazarlıkların ardından koalisyon hükümetini kurdu.

Başbakanlığa Fianna Fail partisinin başkanı Micheal Martin seçildi. Martin konuşmasında çalışmalarının merkezine koronavirüse karşı mücadeleyi koyma sözü verdi. Yeni hükümet iklim politikalarına da ağırlık vermek istiyor.

Geçen Şubat’ta yapılan parlamento seçimlerinin ardından 160 sandalyeli parlamentoda 12 sandalye kazanan Yeşiller, büyük koalisyon partilerinin iktidarda kalabilmesi açısından kilit önemdeydi.

Parti ikiye bölünmüştü

Yeşiller Partisi, gelecek beş yıl boyunca sağ partilerle aynı koalisyonda olup olmama konusunda ikiye bölünmüştü. Özellikle sosyal medyada şiddetli geçen tartışmaları takip eden gazeteciler, parti içi çekişmenin, gençler-eskiler, çevre savunucuları-sosyal adalet savunucuları, merkezciler-anti kapitalist sosyalistler gibi farklı vehçeleri de bulunduğunu vurguluyor.

Koalisyonun kurulmasını destekleyenler arasında parti lideri Eamon Ryan ve Parti Başkanvekili Catherine Martin başı çekiyordu.

Ryan, oylamadan önceki çarşamba günü partililere seslenmiş, yeni koalisyona “hayır” diyecek olanlara da saygı duyduğunu; ancak kendisinin “evet” tarafında olduğunu açıklamıştı. Parti’nin hayır cephesinden Lorna Bogue ise geçtiğimiz günlerde yerel gazetelere verdiği demeçte, partisinin kendisinden kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmamasını istediğini ve susturulmaya çalışıldığını söylemişti.

‘Sorumluluktan kaçamazdık’

Martin, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, sonuçlardan ötürü hayal kırıklığına uğrayan partililerin endişelerinin dikkate alınacağını söyledi ve “Her gün, bu hükümetin tüm İrlanda halkının hükümeti olması için çalışacağımıza dair sizi temin ederiz” dedi.

Martin ayrıca “adanmış çevre savunucuları olarak” yeryüzünün geleceği için verilen mücadelede saatin “tik tak”larını çok iyi işittiklerini ve Yeşiller Partisi’nin böylesi bir fırsatı değerlendirmekten ve sorumluluk almaktan kaçınamayacağını söyledi.

Kabine’de Yeşiller’den üç isim

Martin kabineyi geçen cumartesi oluşturdu. Yeni kabinede Yeşiller Partisi’nden üç isim yer alıyor. 

Buna göre, Ulaşım, Enerji ve İklim Bakanlığı’na Eamon Ryan, İletişim ve Kültür Bakanlığı’na Catherine Martin, Çocuk, Engelliler ve Eşitlik Bakanlığı’na ise Roderic O’Gorman getirildi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.