Koronavirüs SalgınıDünyaManşet

‘Normalleşme’ yaramadı: Dünyada toplam vaka sayısı 10 milyonun üzerine çıktı

0

Dünya genelinde koronavirüs kaynaklı ölümlerin sayısı 505 bin 76’ya yükseldi. Tüm dünyada toplam vaka sayısı ise on milyonun üzerine çıktı.

Latin Amerika‘nın koronavirüsten en çok etkilenen ülkesi olan Brezilya‘da, koronavirüs için “basit bir grip” diyerek korunma tedbirlerini ihmal eden Devlet Başkanı Jair Bolsonaro protesto ediliyor. Ülke, vaka sayısında geçtiğimiz hafta rekor artış yaşadı.

Geçen pazar 20’nin üzerinde kentle birlikte çevrimiçi ortamlarda da, “Bolsonaro’yu Durdur” şiarıyla geniş çaplı protestolar yapıldı. Göstericiler, demokrasiye tehdit olarak gördükleri sağcı liderin istifasını istiyor.

Ülkede vaka sayısı bir milyonu geçti

Sağlık yetkililerine göre ülkede yalnızca yedi gün içinde 259.105 vaka kaydedildi, aynı süre zarfında gerçekleşen ölümlerin sayısı ise 7 binin üzerinde.

Ülkede bir milyonun üzerinde koronavirüs vakası bulunuyor, şimdiye kadar virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 57 bin 659. Ölü sayısında İngiltere‘yi geride bırakarak dünyada “ABD‘den sonra en çok Covid-19 kaynaklı ölümün ve vakanın görüldüğü ülke” olan Brezilya, Latin Amerika‘da “salgının merkez üssü” olarak nitelendiriliyor.

Teksas valisi: Barları erken açtık

Resmi vaka sayılarının 2.5 milyonu geçtiği ABD‘de, güney eyaletlerinden Florida ve Teksas‘ta rekor sayıda günlük vaka kaydedildi. Her iki eyalette de belli başlı kentlerde yoğun bakım servisleri tam kapasite ile hizmet vermeye çalışıyor.

Cuma günü 9 bin vakanın tespit edildiği Florida’da, cumartesi günü bu rekor da aşıldı ve 9 bin 500 kişiye Covid-19 tanısı kondu. Teksas eyaletinin bazı kentlerinde ise kırmızı alarm verilmiş durumda. Teksas valisi “barların açılmasında hızlı davranıldığını” kabul ederken, ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Dr. Anthony Fauci lkede “ciddi bir problem olduğu” görüşünde.

Ülke genelinde salgının başından bu yana toplam 125 bin koronavirüs hastası hayatını kaybetti.

Hindistan’da ölenlerin sayısı 16 bini geçti

Hindistan Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede 380 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle Covid-19’dan ölenlerin sayısı 16 bin 504’e yükseldi.

Hindistan’da son 24 saatte 19 bin 459 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 548 bin 318’e çıktı. Ülkede şimdiye kadar virüse rastlanan 321 bin 774 kişi iyileşti.

Dünya çapında Covid-19 verilerinin derlendiği Worldmeters sitesine göre, Hindistan dünyada en fazla vaka görülen dördüncü ülke konumunda.

Hebei’de karantina

Çin’in Hebei vilayetinde bulunan Anxin bölgesinde ikinci bir korona dalgası endişesiyle yaklaşık 440 bin kişinin yaşadığı bir alan karantinaya alındı. Bölgedeki konut alanlarının etrafı çevrilirken, her evden sadece bir kişinin günde bir defa ilaç ve gıda gibi zaruri ihtiyaçları almak için çıkmasına izin veriliyor.

Kararın Anxin içindeki vaka sayısında görülen artıştan çok, 145 kilometre uzaktaki başkent Pekin’de artan vakalar karşısında önlem olarak alındığı belirtildi. Çin basını, Pekin’deki son vakaların büyük kısmının kısmının yoğunlaştığı Xinfadi gıda pazarına Anxin’deki birçok işletmeden balık gönderildiğini, bu nedenle virüsün Anxin’de kökünü kazımak için böylesine sıkı önlemler alındığını yazdı.

Çin bu sabah itibarıyla son 24 saat içinde 12 yeni vaka tespit edildiğini açıkladı. Bu vakaların yedisinin Pekin’de bulunduğu belirtildi.

Avustralya’da 75 yeni vaka daha

Avustralya‘da da vakalar artıyor. Victoria Sağlık Bakanı Jenny Mikakos düzenlediği basın toplantısında, son 24 saatte yapılan testlerde 75 kişinin daha virüse yakalandığının görüldüğünü açıkladı.

Salgının ortaya çıkmasından itibaren eyaletin başkenti Melbourne’da en yüksek dördüncü vaka sayısının kaydedildiğini dile getiren Bakan Mikakos, virüs görülen altı okul ve iki çocuk bakım merkezinin dezenfekte edilmek üzere kapatıldığını söyledi.

104 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiği Avustralya’da 2 milyon 279 binden fazla kişiye yapılan test sonucunda virüse yakalanan 7 bin 686 kişiden 6 bin 993’ünün iyileştiği kaydedildi. Avustralya genelinde son 24 saatte tespit edilen yeni Covid-19 sayısının 85 olduğu açıklandı. 

Yeni Zelanda’da iki yeni vaka

Genel Sağlık Direktörü Dr. Ashley Bloomfield, düzenlediği basın toplantısında, yurt dışından Yeni Zelanda’ya dönen iki kişide Covid-19 tespit edildiğini açıkladı.

Virüse yakalanan 50’li yaşlarındaki erkek hastanın Hindistan’dan, 20’lerindeki kadın hastanın da Amerika’dan döndüğünü belirten Bloomfield, söz konusu hastaların karantinada olduğunu söyledi.

Yeni vakalarla ülkede koronavirüsle enfekte olanların sayısı 1528’e, aktif vaka sayısı 22’ye yükseldi.

Rusya’da günlük artış oranı yüzde 1.1

Rusya Koronavirüs Enfeksiyonu Kontrol ve Önleme Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 6 bin 719 kişide daha Covid-19 tespit edilmesiyle vaka sayısı 641 bin 156’ya çıktı.

Ülkede son 24 saatte ölü sayısı 93 artarak 9 bin 166’ya, iyileşen sayısı 4 bin 343 artarak 403 bin 430’a ulaştı.

Rusya’da vaka sayısında günlük artış oranı yüzde 1.1 olarak açıklanırken, yeni vakaların yüzde 31.6’sında semptoma rastlanmadı.

Ülkede vaka sayılarının az görüldüğü bölgelerde tedbirler gevşetilmiş, kapalı ve kalabalık ortamlarda maske ve eldiven zorunluluğu getirilmişti. Moskova’da 30 Mart’ta başlayan sokağa çıkma kısıtlaması 9 Haziran itibarıyla kaldırılmıştı.

İran’da 3 binin üzerinde ağır hasta var

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari, Covid-19 salgınında son 24 saatte ülke genelinde 162 kişinin yaşamını yitirdiğini, 2 bin 536 yeni vaka tespit edildiğini açıkladı.

Lari, böylece Covid-19 kaynaklı toplam can kaybının 10 bin 670’e, vaka sayısının da 225 bin 205’e çıktığını aktardı.

Hastalardan 3 bin 37’sinin durumunun ağır olduğunu ifade eden Lari, tedavileri tamamlanan 186 bin 180 kişinin ise taburcu edildiğini belirtti.

You may also like

Comments

Comments are closed.