ManşetEnerjiİklim Krizi

ABD hükümeti Alaska’da 1970’lerden bu yana korunan alanları petrol üretimine açıyor

0
Fotoğraf: Washington Post

ABD hükümeti Alaska’da çevresel olarak hassas alanları petrol çıkarmaya açmak için on yıllarca önceye dayanan koruma planlarını etkisiz hale getirecek bir plan yayınladı.

Reuters’da yer alan habere göre İçişleri Bakanlığı Arazi Yönetimi Bürosu tarafından Perşembe günü yayınlanan plan ile Alaska’daki Ulusal Petrol Rezervi‘nin batısındaki federal arazi kullanıma açılacak.  Bu da 23 milyon dönümlük arazinin 18,7 milyon dönümünün kullanımda olacağı anlamına geliyor.

Bernhardt: Petrol üretimini artırmak gerek

İçişleri Bakanı David Bernhardt yaptığı açıklamada petrol üretimini artırmak için eyleme geçmenin gerekli olduğunu söyledi.  Bernhardt, “Başkan Trump, milletimizin büyük enerji potansiyeline erişimini genişletmeyi taahhüt etti” ifadelerini kullandı.

Bölgenin korunması için getirilen kısıtlamaların etkisiz hale getirilme süreci, Trump yönetiminin göreve geldiği ilk yıllarda o zamanki İçişleri Bakanı Ryan Zinke’nin Kuzey Kutbu’nun daha fazla gelişmeye açılması talimatıyla başladı.

Fotoğrafraf: Washington Post

Günde 500 bin varil

Yeni Ulusal Petrol Rezerv Planı, göçmen kuşları ve ren geyiği popülasyonları ile ünlü olan Kuzey Yamaçtaki en büyük göl olan Teshekpuk Gölü‘nün tamamında petrol gelişimine izin veriyor. Ayrıca Colville Nehri boyunca yeni alanlarda gelişime izin veriyor. Bu alanlar için getirilen korumalar 1970’lere dayanıyor.

Yeni plan ile birlikte 240 kilometrelik boru hatları, 250 mil yol, çeşitli matkap pedleri ve diğer endüstriyel tesislerin inşa edilmesi planlanıyor. Böylece 20 yıla yakın süre günde 500 bin varil petrol elde edilebileceği belirtiliyor.

Yerlilerden ve çevre aktivistlerinden tepki

Trump yönetiminin planı çevre aktivistleri tarafından tepkiyle karşılandı. Çevre hareketlerinden ve yerli topluluklardan oluşan 10 örgüt yaptığı ortak açıklamada “Bölgedeki topluluklar hali hazırda süren sanayi faaliyeti nedeniyle sağlık, gıda güvenliği ve kültürel egemenlik alanlarında  kabul edilemez etkilerle karşı karşıya” dedi.

‘Batı Arktik kadar gezegen için de ölümcül bir plan’

Alaska Yaban Hayatı Savunucuları program direktörü Nicole Whittington-Evans, Washington Post’a yaptığı konuşmada planın kutup ayıları, ren geyikleri ve göçmen kuşlar için kritik yaşam alanlarının petrol  şirketlerine verilemesi anlamına geldiğini söyledi.

Yeni sondajların açılmasının iklim krizini daha da şiddetlendireceğini belirten Evans, bu planın Batı Arktik olduğu kadar gezegen için de ölümcül olduğunu söyledi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.