Tarım-GıdaManşet

Bayer, glifosat davacılarına 12 milyar dolar ödeyecek

0
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, ABD‘de yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle açılan davalardan vazgeçmeleri için davacıların büyük bölümüyle anlaştı. Bayer’den yapılan açıklamada, Roundup adlı pestisitle ilgili açılan davalarda, 10 milyar 900 milyon dolar ödeme karşılığında 125 bin davanın dörtte üçünün geri çekileceğini duyurdu. Firma ayrıca Dicamba adlı pestisit hakkında dava açanlara 400 milyon dolar ve kısaca PCB olarak bilinen klorlanmış hidrokarbon kirliliği yüzünden zarar görenlere de 650 milyon dolar ödeyecek. 
 
Bayer’in ABD’li tarım şirketi Monsanto’yu 63 milyar dolara satın almasından iki yıl sonra gelen kararın ardından firmanın hisse fiyatlarının düştüğü görüldü. 

Dava konusu olan Roundup adlı yabani otla mücadele ilacı Türkiye’de de satılıyor. Dünya genelinde yaygın kullanılan tarım zehirlerinden olan glifosat, zararları konusunda en çok tartışılan kimyasallardan. 

Bayer, Monsanto‘yu satın aldıktan sonra bu firmanın geliştirdiği Roundup ilacı nedeniyle kanser olduklarını iddia edenlerin açtığı davalarda milyarlarca dolar tazminat ödemeye mahkûm edilmişti. İlk üç davadaki astronomik tazminatların ardından Bayer’e pestisitin içeriğindeki glifosat nedeniyle kansere yakalandığını söyleyen binlerce kişi daha dava açtı. Firma tazminatların yanı sıra bu kimyasalların Hodgkin dışı lenfoma kanseri gelişmesine neden olabileceğini de kabul etti.

Anlaşmanın kapsamında, henüz dava açmamış ama avukatlarla anlaşarak dava açma hazırlığı yapanlar da yer alıyor. Şirket, toplamda 8,8 milyar dolar ile 9,6 milyar dolar arasında ek bir ödemenin mevcut davayı çözeceğini ve gelecekteki potansiyel davalarda kullanılmak üzere bir kenarda tuttuğunu da açıkladı.

Şikayetçilerin avukatları daha önce üç davayı kazanmış; davalar toplam 2.3 milyor dolardan fazla tazminatla sonuçlanmıştı. Ancak duruşma hakimleri sözkonusu jüri kararlarını düşürmüştü. Her üç davada da jüriler, glifosat herbisitlerinin Hodgkin dışı lenfomaya neden olduğunu ve Monsonto’nun riskleri gizleyip kullanıcıları uyarmadığına karar vermişti. Bayer, bu davalardaki davacıların anlaşmaya dahil olmadığını söyledi.

Dicamba 

Çiftçilerin, Bayer’in Monsanto ve BASF tarafından geliştirilen dicamba pestisitlerinin Monsanto tarafından geliştirilen dikamba toleranslı ürünler üzerine püskürtülmesini talep ettiği iddiaları ise “haksız fiil” kapsamında değerlendirildi. Bu yılın başlarında yapılan bir duruşmada Monsanto , Missouri şeftali çiftçisine bahçesine dikamba hasarı için 265 milyon dolar tazminat kararı çıkmıştı. 

Daha sonra 100’den fazla çiftçi de benzer yasal iddialarda bulundu. Bayer, 2015-2020 mahsul yıllarına ilişkin iddialarla birlikte, ABD’nin Missouri Doğu Bölgesi Bölge Mahkemesi’nde bekleyen çok bölgeli dicamba davalarının çözülmesi için toplam 400 milyon $ ödeyeceğini söyledi.  Çiftçilerin avukatı Joseph Peiffer, “Bugün açıklanan karar, Amerika ve dünya masasına yemek koymak isteyen çiftçiler için işleri düzeltmek için önemli bir adım” dedi.

Bu ayın başlarında bir federal mahkeme de Çevre Koruma Dairesi‘nin Monsanto, BASF ve Corteva Agriscience tarafından satılan dikamba herbisitlerini onaylayarak yasayı ihlal ettiğine karar vermişti. .

PCB 

Bayer, PCB kimyasalları ile ilgili davaları çözmek için de New Mexico, Washington ve Columbia Bölgesi Başsavcılarıyla ayrı anlaşmalar yaptığını açıkladı. Bu anlaşmalar kapsamında yaklaşık 170 milyon dolar ödeme yapılacak. Firma, potansiyel nakit çıkışının 2020’de 5 milyar doları ve 2021’de 5 milyar doları aşmayacağını, kalan bakiyenin 2022 veya sonrasında ödeneceğini söyledi.

 

More in Tarım-Gıda

You may also like

Comments

Comments are closed.