ManşetEkoloji

Almanya’da tek kullanımlık plastikler yasaklandı

0

Almanya hükümeti, plastik atıkların azaltılmasını amaçlayan Avrupa Birliği mevzuatı doğrultusunda ülkedeki tek kullanımlık plastiklerin satışını yasakladı. Yasak 3 Temmuz 2021’den itibaren yürürlüğe girecek.

Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen karar pipet, kulak temizleme çubuğu, plastik çatal-kaşık-tabak ile polistiren (strafor) bardak ve kutu gibi tek kullanımlık ürünleri kapsıyor.

Amaç kullan-at kültürüne son vermek

Deutsche Welle’de yer alan habere göre Almanya Çevre Bakanı Svenja Schulze, amaçlarının “kullan-at” kültürüne son vermek olduğunu söyledi. Schulze, Almanya’da parklar ve diğer kamusal alanlardan toplanan çöplerin yüzde 20’ye kadar olan bölümünün çoğu polistiren kaplar olmak üzere tek kullanımlık plastik ürünlerden oluştuğunu belirtti.

Schulze “Tek kullanımlık plastikler, okyanuslarımızı kirletiyor. Küresel çapta bu kirlenme devam ederse 2050’ye geldiğimizde okyanuslarda balıktan daha çok plastik olacak” dedi.

Mikroplastikler her yerde

Plastikler doğada parçalarına ayrılamadığı için mikroplastiklere dönüşüyor. Mikroplastikler atmosfere, daha sonra ise toprağa ve sulara karışıyor. Artık giderek daha sık bir şekilde balık, kuş ve diğer hayvanların vücutlarında mikroplastiklere rastlanıyor.

Alman Çevre Bakanlığı’nın verilerine göre ülkede her bir saatte yaklaşık 320 bin tek kullanımlık bardak tüketiliyor. 2017’de paket servislerde kullanılan malzemelerin oluşturduğu atık miktarı 346 bin ton.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.